Цветът и ароматът на меда се различават в зависимост от източника на нектар – цветчетата – посещавани от медоносните пчели.
За да покажат различните му нюанси, пчелари от Лондон направиха гигантска пирамида от мед с подсветка в средата.
Мисля си, в България трябва да сме много щастливи от факта, че имаме толкова богата и разнообразна природа. Благодарение на това ние можем да се радваме на медове, бистри, като сълза, като акациевият, златни и плътни, като слънчогледовия и липата, през кехлибарения цвят на меда от лавандула, до мановите тъмни медове, които пчелите правят, благодарение на онези техни малки приятелки – листните въшки, и листата на дъба, разбира се.

Пожелавам си един ден и ние в България да имаме подобни активности, с които да разкажем за българския мед – един от водещите по качества медове в света.
Амин!

П.С. Докато разкопават известните египетски пирамиди, археолозите са открили саксии с мед в древна гробница. Медът, датиращ от около 3000 години, е най-старата проба, намирана в света, и все още е напълно годна за консумация.
Обърнете внимание на задния стикер на бурканите с мед GHoney. Там ще прочетете „Неограничена трайност при правилно съхранение“. Тайната на вечния срок на годност на меда се крие в редица фактори. Водородният пероксид, киселинността и липсата на вода работят заедно, за да дадат на любимият ни лепкав продукт срок на годност завинаги.
Древните египтяни са използвали мед за множество цели, включително като подсладител, подарък за боговете и съставка в балсамиращата течност. Благодарение на египетските рисунки, изобразяващи древно пчеларство, ние отдавна знаем, че хората са работили с пчели от хиляди години, но не знаехме колко далеч са стигнали във връзката си с пчелите – доскоро. В проучване, публикувано от National Geographic, учените откриват, че хората използват пчелни продукти, като мед и восък от поне 9 000 години. Изследователи от университета в Бристол анализирали керамични съдове от праисторически времена и откриват доказателства за ранните земеделци, използващи пчелен восък още в каменната ера.

Медовете на GHoney за 2019г.

Виж тук: