Цветята представляват много специална част от растенията.
Моят учител по фотография казваше: „Цветята са душите на ангелите!“
Те носят специални „енергии“, които се използват в традиционните алтернативни лекарствени практики, като терапии с цветя на Бах, ароматерапия или използването на множество билкови чайове. Тъй като прашецът е част от тези цветя, и в допълнение представлява мъжката репродуктивна част, той също има много специални „енергии“ и собствени стойности. В определени философски среди се говори за специални растителни и прашечни структури, които взаимодействат с космическите енергии и могат да придобият някои от техните характеристики по този начи 🙂

В тази статия ще се ограничим, гледайки на пчелният прашец като на една от най-богатите храни на природата!
С повече протеини на грам сравнен с който и да било животински продукт, пълен с „B“-витамини и всичките 22 известни хранителни елемента в него, той е любима храна сред всички, които водят буден и здравословен начин на живот, и всеки, който търси изцяло природна и натурална енергия за тялото си.
Можете да го добавите към смути, тост, кисело мляко, палачинки, сладолед, различни видове салати, десерти, или някоя от любимите ви ежедневни храни. Можете да го консумирате и чист!

Как да приемаме пчелен прашец?

Първо, трябва да отбележим, че когато приемаме пчелен прашец, подобно на всеки друг пчелен продукт, трябва да подхождаме с повишено внимание, поради ефекта, който може да има върху хора, алергични към пчелни продукти. И това, че нямате проблем с консумацията на даден вид мед не значи, че е сигурно, че няма да имате проблем с цветния прашец. В практиката си съм имал случай, в който моя приятелка направи алергична реакция само от подушване на бурканче прашец. А иначе не спира да яде акациев мед 🙂
Винаги започвайте буквално с няколко зрънца, дайте си няколко часа време и се наблюдавайте!
Възрастните могат да продължат с една лъжичка GHoney първия път, след което могат да увеличат дневния си прием до две-три лъжици на ден. Децата също консумират пчелен прашец. За тях препоръчителната дневна доза е една лъжичка. Имайте предвид, че при пресния прашец и при сушения такъв, грамажите значително се различават. Затова посочвам като мярка лъжичка  GHoney, която се равнява на 5гр. пресен /несушен/ цветен прашец!

Цветята представляват много специална част от растенията.
Моят учител по фотография казваше: „Цветята са душите на ангелите!“
Те носят специални „енергии“, които се използват в традиционните алтернативни лекарствени практики, като терапии с цветя на Бах, ароматерапия или използването на множество билкови чайове. Тъй като прашецът е част от тези цветя, и в допълнение представлява мъжката репродуктивна част, той също има много специални „енергии“ и собствени стойности. В определени философски среди се говори за специални растителни и прашечни структури, които взаимодействат с космическите енергии и могат да придобият някои от техните характеристики по този начи 🙂
В тази статия ще се ограничим, гледайки на пчелният прашец като на една от най-богатите храни на природата!
С повече протеини на грам сравнен с който и да било животински продукт, пълен с „B“-витамини и всичките 22 известни хранителни елемента в него, той е любима храна сред всички, които водят буден и здравословен начин на живот, и всеки, който търси изцяло природна и натурална енергия за тялото си.
Можете да го добавите към смути, тост, кисело мляко, палачинки, сладолед, различни видове салати, десерти, или някоя от любимите ви ежедневни храни. Можете да го консумирате и чист!

Как да приемаме пчелен прашец?

Първо, трябва да отбележим, че когато приемаме пчелен прашец, подобно на всеки друг пчелен продукт, трябва да подхождаме с повишено внимание, поради ефекта, който може да има върху хора, алергични към пчелни продукти. И това, че нямате проблем с консумацията на даден вид мед не значи, че е сигурно, че няма да имате проблем с цветния прашец. В практиката си съм имал случай, в който моя приятелка направи алергична реакция само от подушване на бурканче прашец. А иначе не спира да яде акациев мед 🙂
Винаги започвайте буквално с няколко зрънца, дайте си няколко часа време и се наблюдавайте!
Възрастните могат да продължат с една лъжичка GHoney първия път, след което могат да увеличат дневния си прием до две-три лъжици на ден. Децата също консумират пчелен прашец. За тях препоръчителната дневна доза е една лъжичка. Имайте предвид, че при пресния прашец и при сушения такъв, грамажите значително се различават. Затова посочвам като мярка лъжичка GHoney, която се равнява на 5гр. пресен /несушен/ цветен прашец!

Какъв е вкуса на пчелния прашец?

По-здрави /за/ всички задали ми този въпрос! 😀
В една по-стара статия, посветена на прашеца, бях писал, че цветът на прашеца е цветен отвсякъде 🙂 Такъв е и вкусът му – цветен, избухващ в хиляди свежи нюанси в устата ни. Вкусът на цветния прашец е относителен! 🙂 Това, което ми допада на мен, може да не допада на вас, и това е нещо абсолютно нормално. Ако трябва все пак да обобщя, прашеца на GHoney е в повечето случаи вкусен и сладък, с леко горчиви нотки в определена част от годината, но като цяло вкусен 🙂 Неговия вкус зависи от цветята и растенията, които преобладават в района на пчелина, и които пчелите посещават, събирайки го. И когато флората е толкова богата, че растенията се променят ежеседмично… нови излизат, други отминават, вкусът на прашеца също се мени. Разбира се, той се променя и визуално /цветово/.

* Не се сърдете на GHoney, че миналата седмица сте получили прашец с преобладаващ жълт цвят, а сега е бял 🙂 Радвайте се на това!

Това на снимката е пресен прашец, който опитах директно от пчелина на 16 април. Супер вкусен и свеж, в момента присъстваха четири различни цвята. Кафеникавите зърна са от дивите череши, джанки, сливи наоколо, жълто като слънцето е глухарчето, червените зрънца идват от великденчето, а за зеленикавите имаме лек спор с мой приятел-пчелар. Може би клоним към кукуряка, тъй като по това време на годината в гората около този пчелин е пълно с кукуряк. Което разбира се не ни дава достатъчно право да го твърдим. Просто си мислим 🙂 Не мога да кажа със сигурност.

Какъв е вкуса на пчелния прашец?

По-здрави /за/ всички задали ми този въпрос! 😀
В една по-стара статия, посветена на прашеца, бях писал, че цветът на прашеца е цветен отвсякъде 🙂 Такъв е и вкусът му – цветен, избухващ в хиляди свежи нюанси в устата ни. Вкусът на цветния прашец е относителен! 🙂 Това, което ми допада на мен, може да не допада на вас, и това е нещо абсолютно нормално. Ако трябва все пак да обобщя, прашеца на GHoney е в повечето случаи вкусен и сладък, с леко горчиви нотки в определена част от годината, но като цяло вкусен 🙂 Неговия вкус зависи от цветята и растенията, които преобладават в района на пчелина, и които пчелите посещават, събирайки го. И когато флората е толкова богата, че растенията се променят ежеседмично… нови излизат, други отминават, вкусът на прашеца също се мени. Разбира се, той се променя и визуално /цветово/.

* Не се сърдете на GHoney, че миналата седмица сте получили прашец с преобладаващ жълт цвят, а сега е бял 🙂 Радвайте се на това!

Това на снимката е пресен прашец, който опитах директно от пчелина на 16 април. Супер вкусен и свеж, в момента присъстваха четири различни цвята. Кафеникавите зърна са от дивите череши, джанки, сливи наоколо, жълто като слънцето е глухарчето, червените зрънца идват от великденчето, а за зеленикавите имаме лек спор с мой приятел-пчелар. Може би клоним към кукуряка, тъй като по това време на годината в гората около този пчелин е пълно с кукуряк. Което разбира се не ни дава достатъчно право да го твърдим. Просто си мислим 🙂 Не мога да кажа със сигурност.

Как да съхраняваме пресен пчелен прашец?

Поленът, подобно на други храни, богати на протеини, губи хранителната си стойност бързо, когато се съхранява неправилно.
Свежият прашец, съхраняван на стайна температура, губи качеството си за няколко дни.
Свежият прашец, съхраняван във фризер, губи голяма част от хранителната си стойност след година.
По-продължителното неправилно съхранение води до загуба първо на няколко конкретни аминокиселини. Когато се изсушава до по-малко от 10% (за предпочитане 5%) съдържание на влага при по-ниска от 45 ° C температура, може да се съхранява на стайна температура в продължение на няколко месеца. Същият прашец може да се съхранява в хладилник при 5 ° C в продължение на поне една година или да се замразява до -15 ° C в продължение на много години без загуба на качество. Доказано е с тестване (Dietz and Stephenson 1975 и 1980).

Най-доброто място за съхранение на вашия свеж пчелен прашец е във фризера. Ако не е удобно – сложете го в хладилника – на студено и тъмно място.
Не пресипвайте прашец в друга от оригиналната опаковка в която пристига до вас. Считаме, че стъклото е най-доброто за съхранение и не използваме пликове, пластмасови кутийки и др. подобни. Тъй като слънчевата светлина, т.е. UV лъчението, унищожава хранителната стойност на прашеца, други по-фини негови характеристики вероятно търпят още по-големи щети. Следователно, съхранението на прашец на тъмно хладно място е основно изискване.
В GHoney следваме изградена през годините добра практика, която вярваме, че работи максимално добре за всички, а именно – никога не застъпваме прашец от новия сезон с такъв от миналата година! Прашецът, който предлагаме за продажба никога не е по-стар от 6-8 месеца от момента на добиването му! Планираме добре добивите и доставките си и правим възможно през пролетта и цялото лято да получавате прашец, добит от кошерите буквално на предния ден. Да, предния ден!

За какво да внимавате? Какво е добре да знаете, купувайки прашец?

Както не веднъж съм писал в статиите посветени на пчелния прашец, това за мен е най-уважаваният продукт от кошера! По ред причини /част от които и твърде лични/. НО! Прашецът работи за тялото и душата ни, когато е правилно добит, съхранен и консумиран!

* Контролът на качеството на цветния прашец е труден и дори при някои обстоятелства невъзможен. Следователно е много важно купувачът да познава добре доставчика и да му има доверие. Купувайте прашец от доказан пчелар или бранд, на които имате доверие!

* Подържането на добра хигиена от пчеларя е от значителна важност за качествен пресен прашец!

* Прашец, съхраняван повече от година няма почти никакви ползи за нас!

* Прашец, сушен на висока температура е пясък! Трудно и дори бих казал невъзможно е да различите такъв прашец. Отново доверието и спазване на добри практики от пчеларя е водещо тук!

* Прашец, сушен на неконтролирана температура – с халогенни лампи, на слънце, на око и всякакви подобни самоделни и неконтролирани изпълнения… е пясък! Той няма ползи за никого!

* Не ви съветвам да купувате големи количества /килограми/ прашец, тъй като по този начин ще се лишите от разнообразието на природата от района на пчелина. Днес цъфти дрян, утре великденчета, глухарче и овошки, глог, акация, малини, къпини, липа, детелина, слънчоглед, лавандула, макове, и още толкова много растения и билки. Поръчвайте толкова, колкото може да консумира семейството ви за 14-20 дни.

* Вслушвайте се в препоръките за съхранение и начин на употреба от вашия пчелар!

* Необходимостта от високо етично поведение и знания на всички нива от производител до краен клиент е изискване за качествен краен продукт, който носи ползи! Понякога неетичният, и дори бих казал измамен маркетинг или невежеството, пречи на потребителите или купувачите да консумират качествен продукт!

Още любопитни факти, които е добре да знаете!

* Само няколко държави в света, като Швейцария и Аржентина, са признали законно прашеца като хранителна добавка и са установили официални стандарти и граници за качество! Въпреки че се продава в много магазини за здравословни храни, прашецът не се счита за добавка от американската FDA (Агенция по храните и лекарствата) и не трябва да отговаря на специални стандарти. В интерес на производителя обаче е да поддържа най-високите стандарти за чистота на своя продукт.

* В една лъжица за мед GHoney /събира около 5гр. пресен цветен прашец/ успях да преброя над 700бр. малки топченца полен. Признавам си, отказах се до толкова 😀 😀 😀 Може би бяха 1000. Ако мислите, че сте по-упорити от мен, оставям на вас да ми пишете колко са във вашата лъжичка 🙂
Имайте предвид, че пчелата не може да носи повече от две топченца, закачени към задните и крачета при един полет!
Имайте предвид, че в едно бурканче прашец GHoney има приблизително около 40 лъжици като цитираната по-горе прашец! Какво прави това? Около 20 хиляди полета на пчела. А струва колкото кутия цигари. Хъх.

* Най-големият риск от алергични реакции съществува при директната консумация на цветен прашец. Твърди се, че това може да бъде избегнато чрез консумация на прашец, опакован в капсули или хапчета с покритие, които предотвратяват директен контакт с всякакви лигавици. Веднъж попаднал в храносмилателния тракт, тялото обикновено не проявява алергична реакция. Препоръчват се много внимателни изпитвания и наблюдения от чувствителни към полени хора.

* Алергиите от цветен прашец, наричани още сенна хрема, са известни отдавна, но в днешната стресова среда изглежда, че все повече хора страдат от алергии, при които често е трудно да се идентифицира точният източник. Специфични поленови алергии могат да бъдат избегнати чрез промяна на средата. В някои американски публикации, които съм чел, се говори, че консумацията на мед, произведен на местно ниво, има десенсибилизиращ ефект, тъй като всички медове съдържат малки количества прашец. Въпреки това, не всички налични видове прашец се събират от пчелите и по този начин може да не се срещат в конкретния мед. Няма дори анекдотични доказателства, че консумацията на мед ще отстрани поленовите алергии, но лично мое мнение е, че редовното консумиране на малки количества мед все още не е навредило на никого.

* В пресования мед има много по-високо съдържание на прашец, сравнен с класическия центрофугиран мед!

Пчелните продукти на GHoney са натурални и чисти, без добавки!
Нашият пчелен прашец никога не е загряван или изсушен по неподходящ начин, така че, всичките му ензими се запазват максимално непокътнати, осигурявайки ви всички хранителни ползи, от които се нуждае тялото ви.
Вижте цялата ни линия пчелен прашец тук: Продуктова категория „Пчелен цветен прашец“

Как да съхраняваме пресен пчелен прашец?

Поленът, подобно на други храни, богати на протеини, губи хранителната си стойност бързо, когато се съхранява неправилно.
Свежият прашец, съхраняван на стайна температура, губи качеството си за няколко дни.
Свежият прашец, съхраняван във фризер, губи голяма част от хранителната си стойност след година.
По-продължителното неправилно съхранение води до загуба първо на няколко конкретни аминокиселини. Когато се изсушава до по-малко от 10% (за предпочитане 5%) съдържание на влага при по-ниска от 45 ° C температура, може да се съхранява на стайна температура в продължение на няколко месеца. Същият прашец може да се съхранява в хладилник при 5 ° C в продължение на поне една година или да се замразява до -15 ° C в продължение на много години без загуба на качество. Доказано е с тестване (Dietz and Stephenson 1975 и 1980).

Най-доброто място за съхранение на вашия свеж пчелен прашец е във фризера. Ако не е удобно – сложете го в хладилника – на студено и тъмно място.
Не пресипвайте прашец в друга от оригиналната опаковка в която пристига до вас. Считаме, че стъклото е най-доброто за съхранение и не използваме пликове, пластмасови кутийки и др. подобни. Тъй като слънчевата светлина, т.е. UV лъчението, унищожава хранителната стойност на прашеца, други по-фини негови характеристики вероятно търпят още по-големи щети. Следователно, съхранението на прашец на тъмно хладно място е основно изискване.
В GHoney следваме изградена през годините добра практика, която вярваме, че работи максимално добре за всички, а именно – никога не застъпваме прашец от новия сезон с такъв от миналата година! Прашецът, който предлагаме за продажба никога не е по-стар от 6-8 месеца от момента на добиването му! Планираме добре добивите и доставките си и правим възможно през пролетта и цялото лято да получавате прашец, добит от кошерите буквално на предния ден. Да, предния ден!

За какво да внимавате? Какво е добре да знаете, купувайки прашец?

Както не веднъж съм писал в статиите посветени на пчелния прашец, това за мен е най-уважаваният продукт от кошера! По ред причини /част от които и твърде лични/. НО! Прашецът работи за тялото и душата ни, когато е правилно добит, съхранен и консумиран!

* Контролът на качеството на цветния прашец е труден и дори при някои обстоятелства невъзможен. Следователно е много важно купувачът да познава добре доставчика и да му има доверие. Купувайте прашец от доказан пчелар или бранд, на които имате доверие!

* Подържането на добра хигиена от пчеларя е от значителна важност за качествен пресен прашец!

* Прашец, съхраняван повече от година няма почти никакви ползи за нас!

* Прашец, сушен на висока температура е пясък! Трудно и дори бих казал невъзможно е да различите такъв прашец. Отново доверието и спазване на добри практики от пчеларя е водещо тук!

* Прашец, сушен на неконтролирана температура – с халогенни лампи, на слънце, на око и всякакви подобни самоделни и неконтролирани изпълнения… е пясък! Той няма ползи за никого!