100 милиона години!!!

Поне от толкова пчелите живеят на Земята.
Те са се появили по времето, когато тук царствали динозаврите.
Откъде знаем това ли? Знаем го от откритите парчета кехлибар, запечатали в себе си раирани насекоми. Учените предполагат, че пчелите съществували още по-рано – от преди 120 млн години, тъкмо, когато растенията усъвършенствали най-новото си изобретение – цветовете.
Хранителният прашец и сладкият нектар привличали гладни насекоми, които опрашвали растенията. Отначало, обаче, предците на пчелите не участвали в полезното сътрудничество. Те били хищни гадинки, подобни на днешните оси, и идвали при цветовете, за да ловят другите насекоми, които се хранили там. Веднъж, обаче, една от осите си казала:
– Така и така съм тук, защо и аз да не опитам от този вкусен прашец?
Това била първата стъпка по пътя към промяната й в пчела 🙂
Друга важна стъпка била появата на плътни власинки по тялото. Освен, че и придали симпатичен пухест вид, те се оказали много полезни за растенията – цветният прашец лесно полепвал по тях. Благодарение на това, пчелите се превърнали в отлични опрашители. Растенията започнали да им угаждат по какви ли не начини: създавали все по-красиви цветове, с все по-силен аромат, все по-богати на нектар и на прашец. Това страшно много се харесало на пчелите и те преминали изцяло към вегетариански начин на живот.
И така …
Сътрудничеството между растенията и пчелите продължава и до днес 🙂

Добро утро!

П.С. А можете да разкажете и на децата си за лека нощ 🙂

ПОРЪЧАЙ ПРАШЕЦ!