Здравейте. Аз съм Галин Рачев от GHoney – бранд за натурални суперхрани и козметика с пчелни продукти. Последните няколко години наблюдавам една повтаряща и засилваща се тенденция, хората да предпочитат течен мед. Което не е никакъв проблем, разбира се. А да сте чували, че „само захаросания мед“ е истинския. Другия не? Да, чувал съм и аз. ПЪЛЕН МИТ!!! 🙂
Запомнете: Независимо дали медът е течен или твърд, съставът на наличните в него видове захари си остава непроменен. Кристализацията засяга само физичните свойства, не и неговия химически състав. Нека разкажем с няколко абзаца за меда, за да стане ясно всичко … 🙂

Пресован мед

Когато нектарът бъде събран от растенията, за пчелите всъщност започва същинската работа по производството на меда. Защо ли? Нали не си мислите, че отиват до цветето, всмукват, и готово? 🙂 Това може да се случи само в епизодите на Мечо Пух. Дори и там се съмнявам хахах. Та …
Сладкия сок бива обогатен още по време на полет ..от пчелите събирачки. Ензимите, секретирани в техните слюнчести жлези, попадат в нектара и това е първата „добавка“, която той получава. В кошера пчелите събирачки предават товара си на кошерните пчели, които на свой ред също добавят ензими към него. Следва дехидратацията на нектара /изпаряването на водата/. За това сме писали и в други статии, но пак да споделим …Съдържанието на медовото си стомахче, пчелите подлагат на въздействието на топлия въздух в кошера. Те оформят отново и отново една след друга малки медени капчици на върха на хоботчето си. Една такава капчица първо се изчаква да изсъхне, след което се складира на пластове във восъчните килийки във вид на мед. Там медът продължава да се суши, докато не се гарантира неговата трайност в продължение на понякога няколко месеца дори. Едва тогава пчелите запечатват килийките с тънки восъчни капачета.
Да обобщим и повторим. Важно е да знаем: Пчелите  събирачки носят нектар, който още в полет зареждат с ензими. Пчелите в кошера го поемат, дозареждат го и започват да го изсушават /дехидратират/, поглъщайки го и изваждайки го от стомахчето си във вид на капчица на върха на хоботчето си. Тогава топлия въздух, който навлиза в кошера отдолу ..от входа, и естествено се движи нагоре, минава през капчицата нектар и изпарява част от водата. И така пак, и пак, и пка …докато пчелите не решат, че водното съдържание е свалено до нива, които гарантират 100 години срок на годност на меда 🙂

И сега, защо някои видове мед остават завинаги течни, а други не?

Запомнете: Кристализацията на меда зависи основно от два фактора:
* Захарен спектър. Т.е. съотношението между онези видове захари, които кристализират бързо, и такива, които остават течни за дълго време. Съществуват различни видове мед, респ. медоносни растения, при които съдържанието на плодовата захар е относително по-високо в сравнение със съдържанието на гроздовата захар. Такъв е случаят с акациевият мед. Ахааааа, „сети уи се?“ 🙂 🙂 🙂
* Брой на кристализационните ядра. Ако частичките, формиращи ядрата, бъдат извадени от меда /например при неговото филтриране ..при прицеждането му/, той няма да кристализира толкова интензивно. Оппаааааа …защо повечето медове в магазина са течни? Във фабриките за „производство“ на мед, той бива загряван, минаван през финни сита, после през още по-финни, още …и след като влезе в бурканчето, той вече не е същия. Поне така мисля аз /уточнявам/! За разлагането на оформящите се начални захарни кристалчета помага и лекото затопляне на меда, което в никакъв случай не го уврежда, ако е изпълнено по някои условия. Това е начина, по който и аз, когато поискате течен мед посред февруари, с изключение на акациевият мед, подлагам на леко затопляне за дълго време.

Та, кой мед е по-добър и истински? Течния или кристализиралия? 🙂

Точно този мед, който в момента ви е най-вкусен, той е по-добрият! Дори най-добрият! 🙂 Да, това е самата истина. Защото …помислете си …какъв е смисълът да си купите буркан мед от слънчоглед например, защото бил рекордьор по количество глюкоза, когато го забиете в някой шкаф и не го погледнете една година, понеже кристалите му не ви допадат? 🙂 Нали? Просто се наслаждавайте на палитрата от медове, които природата в България ни дава, и следвайте сигналите на тялото си. Каквото ви е вкусно, това потребявайте!

П.С. Това не означава да замените водата с кока кола, разбира се 😉