Диня! Кога, ако не сега? 🙂

Динята е един от плодовете, които обичаме и купуваме най-много през лятото. Факт.
Какво обаче трябва да знаем за нея, как да изберем най-сладката, какви ползи ни носи, и има ли недостатъци? Всичко това, пречупено през моята призма – в блога на GHoney – бранд за натурална козметика и пчелни суперхрани.

Watermelon, карпуз, лЮбеница, лУбеница, диня 🙂

Според възприетата класификация на земеделските култури в България, динята е забележете плодов-зеленчук! 🙂 Тя е още тиквово растение, с ягодовиден плод, гладка кора, и обикновено вътре е червена на цвят. Или поне такива са очакванията и надеждите ни, преди да забием ножа и чуем онзи познат звук, когато кората се разцепва. Да. Повечето дини, които консумираме са с двойно гражданство. С южно-африканско потекло, но родом от Европа. Я Любимец – България, я някое гръцко поле край морето 🙂
Въпреки популярното вярване, че динята е само вода и захар, тя всъщност е една богата на хранителни вещества храна. Oсигурява високи нива на витамини,  минерали и антиоксиданти, и /внимание дамите!!!/ – много малък брой калории.
Динята е синоним на летни пикници и почивка. Замислете се. Не изплуват ли в съзнанието ни с освежаващия си вкус и качество на някой хамак, на терасата, на плажа в хладилната чанта? 🙂 Спомагат за борбата ни с високите температури, и ни дават възможноста да изконсумираме един безглутенов десерт, с наистина нискокалорийно съдържание 🙂
И, да, над 90% от динята е вода. И това е прекрасно. Но какво се крие в останалите 10%? Момент да разрежа и да погледна 🙂 🙂 🙂

Лелеееее
Този е луд! Свещено луд! 😀 😀 😀
Но ме подпали!
Търся си заварчик! 😀 😀 😀

Та какво се крие в 10-те % от динята, ако останалите 90% са вода?
Не знам дали успяхте да видите, но, ако приемем, че сърцето, което извади този фен от динята тежи около 300-350гр /колкото порция диня по повечето обществени заведения/, то всичко това би ни донесло само

80 калории,
НУЛА грама мазнини,
22-23 гр. въглехидрати,
2гр. фибри.

Една порция диня ще ни осигури още и следния процент дневни витамини:

17 процента от витамин А
21 процента от витамин С
2 процента желязо
1% калций

Динята също съдържа тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В-6, пантотенова киселина, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен, холин, ликопен и бетаин. Според Американска организация за борба за популяризиране на дините, динята съдържа повече ликопен от всеки друг плод или зеленчук 🙂

Ползи!

Консумацията на всякакви плодове и зеленчуци отдавна е пример за здравословен начин на живот и намален риск от много здравословни проблеми. Много проучвания показват, че увеличаването на консумацията на растителни храни /каквато е динята/ намалява риска от затлъстяване и обща смъртност, диабет и сърдечни заболявания. Други ползи от динята водят до:

Предотвратяване на астма
Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хора, които консумират голямо количество определени хранителни вещества. Едно от тези хранителни вещества е витамин С, открит в много плодове и зеленчуци, включително диня.

Кръвно налягане
Проучване, публикувано от Американска клиника за хипертония, установява, че добавките с екстракт от диня подобряват здравето на кръвоносната система при затлъстели възрастни на средна възраст с прехипертензия или хипертония на етап 1.
Диети, богати на ликопен – който се намира в динята – могат да помогнат за предпазване от сърдечни заболявания.

Рак
Като отличен източник на антиоксиданти, включително витамин С, динята може да помогне за борба с образуването на свободни радикали, за които е известно, че причиняват рак. Приемането на ликопен е свързано с намален риск от рак на простатата в няколко проучвания.

Храносмилане и редовно …
Поради високото съдържанието на вода и влакна, динята помага да се предотврати запек и да се насърчава редовността на здравословния храносмилателен тракт.

Хидратация
Съставена от 92 процента вода и пълна с важни електролити, динята е чудесна закуска, която имаме на разположение през горещите летни месеци, за да предотвратим дехидратацията.

Възпаление
Холин – намерен в динята – е много важно и гъвкаво хранително вещество. То помага на тялото ни в съня, движението на мускулите, ученето и паметта. Холинът също така помага да се поддържа структурата на клетъчните мембрани, подпомага предаването на нервните импулси, спомага за усвояването на мазнините и намалява хроничните възпаления.

Мускулна треска
Динята и сока от диня са показали, че намаляват възпалението на мускулите и подобряват времето за възстановяване след упражнения при спортистите. Изследователите вярват, че това вероятно се дължи на аминокиселината L-цитрулин, съдържаща се в динята.

Кожа
Динята е чудесна за кожата, защото съдържа витамин А, хранителен елемент, необходим за производството на себум, който поддържа косата овлажнена. Витамин А е необходим и за растежа на всички телесни тъкани, включително кожата и косата.
[/vc_column_text]

Рискове!

Умерените количества диня не представляват сериозен риск за здравето.
Прекаленото потребление може да повиши нивата на някои витамини в организма, което може да доведе до усложнения.
Твърде много витамин С, съдържащ се в динята, може да причини симптоми като диария или стомашно-чревен дискомфорт. Ликопена също може да предизвикат тези симптоми. Ноооооо, тези симптоми обикновено се наблюдават само когато прекомерният прием е от добавки, а не от храна. Едва ли някой е в състояние да изяде толкова диня, че да вдигне нивата на витамини, ликопени и каквото и да е, за да направи проблем. По скоро 92-то % вода ще ви пукне, отколкото витамините, съдържащи се в динята 🙂

Изводите като цяло са: Консумирайте си динята спокойно! Риска това да доведе до някакъв дискомфорт е нищожен. Ако говорим за 200-300гр. диня, разбира се 🙂

Как да познаем узрялата диня?

I Have no idea! 😀
Оказва се, че на пазара всеки си има собствени правила, по които определя коя диня е най-сладката. Един почуква, друг потупва, трети гледа окраската, четвърти – дръжката …по-изсъхнала, по-къса, по-зелена. Най-честият симптом, по който разграничаваме е „Когато се удари трябва да не бие на кухо“ ахахах. Добре де, ама какво точно е кухо и какво не? С какво да го сравним? И възможно ли е въобще 10кг. вода да удрят на кухо? 🙂
Ще ви кажа моето правило: В сезона на дините, да попаднеш на лоша диня си е абсолютна каръщина. И обратното. Няма на кой да се сърдим, ако майската, пък и през юни диня не била толкова сладка. Там и да чукаме, и да прехвърляме, …все тая. Сезонът на добруджанската диня, май френд, е от средата на юли, през август. Точка!
Защото „Всяко нещо с времето си“ – е казал народа!

За семките и цедката … 😀

Ооо, да.
Навярно всички сме били свидетели на някоя майка, която казва на детето си: „Плюй! Плюй семките, че ще заболи коремчето“ М? 🙂
Мит или реалност?
Разгръщайки дебелите книги, за да се поинтересувам, попаднах на много добри публикации, които водят до общо взето следното обобщение: Експертите са се произнесли, че яденето на семена от дини е напълно безопасно и всъщност може да бъде дори много добро за цялостното ви здраве. Няма опасност да поглъщате колкото си искате повече от тези семена, въпреки че родителите могат да се притесняват, че децата им ще се задавят или задушат семената, което е друго.
Съществуват и редица начини за консумиране на семена от диня /освен поглъщането им със самата диня/, но ако искаме да извлечем максимума полза от тях, то начинът е да им позволим да поникнат. Как ли? Накисваме ги за една нощ, след което ги оставяме за два-три дни. Семената в крайна сметка ще поникнат, след което можем да ги превърнем в нещо вкусно и полезно. А ако не ни се занимава да чакаме, може да ги буфнем във фурната, да ги поръсим с малко сол и зехтин, и после да си ги хрупкаме като добавка към вкусна закуска 🙂

За финал …

Абсолютната диня ще продължи да ни се присмива вероятно цял живот от камарата – винаги актуална, винаги уж предчуствана и потупана, но винаги недосигаема! 🙂


За блога на GHoney: Джи Рачев 😉