Знаете ли, че средния американец консумира по 130кг. захар всяка година?
Практически това означава, че в Америка годишно изяждат собственото си тегло в захар? OMG! И нищо, че в България цифрите ни правят да изглеждаме по-добре /консумираме по 36-40кг. захар годишно/, това също е твърде над нормата. Изследователи от Нюкасъл установяват, че не бива да консумираме повече от 30 гр. захар на ден, което прави по около десетина килограма годишно.
Прекомерната употреба на захар се превръща във все по-огромен проблем по света. Тя е отговорна за десетки смъртоносни /но предотвратими/ болести, като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания. Безспорно е, че всички ние трябва да пооправим хранителните си навици и режими, но как и къде се вписва медът във всичко това?
Да, и медът, и захарта са подсладители. И май това е почти всичко общо между тях. И си мисля, няма по-лесен начин да разберем колко различни са всъщност тези два продукта, от това, да ви разкажа за това, което знам, относно начина им на производство …на суровият мед и захарта.

sugar how it's made

Как се прави модерната днес захар, такава, каквато я познаваме ние?
В древни времена захарна тръстика се е събирала и се е смилала в полу-кристализирана лепкава паста и се е наричала „захар“, за която арабският народ е смятал, че е имала мощни лечебни свойства. И вероятно наистина е било така, Наричали са я „тръстиката, която дава мед без пчели“ 🙂 И преминавайки напред няколко хиляди години, стигаме до днешната версия на преработена бяла захар, която ако сравня с това, което съм чел за онази от едно време, станала е почти неразпознаваема. Ето как се прави захарта, която вероятно се намира в буркан , горе, във вашият шкаф:

1. Култивираните стъбла от захарна тръстика се жънат от специални машини на полето, транспортират се до мелниците, където ще бъдат преработени.

2. Разтоварват се, минават по дълги ленти, почистват се с вода и се разбъркват.

3. Раздробяват се в машина с огромни валяци, за да се извлече по-голямата част от сока. В този момент чистият сок от захарна тръстика е тъмнозелен. Да, този пакет от бяла захар, който виждаме в кухнята първоначално беше зелена течност! Но това не трае дълго.

4. Прави се разтвор от калциев хидроксид /вар/, към който се добавя сокът, за да се избистри, да се неутрализира киселиността му, и да му бъдат премахнати всички примеси. Процесът се нарича дефекация и трае около 6 часа. Като реакция от варта, сокът променя цвета си в жълт.

5. След филтрирането, избистреният сок се сварява в серия от огромни съдове /изпарители/, като целта е по този начин да се отстрани водата. Съдържанието на захар в сока се повишава от 15 – на 60%.

6. Следва нов процес! Работници наливат в останалия сироп суспензия от алкохол и микроскопични кристали захароза, след което плътната смес от сироп и захарни кристали се разбърква, отново се вари, и бавно се охлажда, за да се насърчи по-нататъшната кристализация. Всяка останала капка сироп след това се отделя от гранулите чрез разбиване при свръхвисоки скорости в центрофуга. Отстраненият сироп, съдържащ хранителни вещества, се превръща в меласа, а суровите гранулирани захарни кристали се преместват, за да бъдат избелени, изсушени при високи температури и опаковани за чиста, неподправена за консумация бяла захар. Хъх
Пускам ви едно видео, за да си визуализирате всичко, което написах по-горе относно шекера 🙂

Пфу! Какъв процес!

honey how it's made

Процесът на производство на мед …
Тук нещата са мнооооого, много различни от тези при захарта.
Знаете, пчелите правят мед, като събират малки количества нектар от стотици различни цветя. Тези цветя обикновено се намират в радиус от 3,4 или дори 5 километра от кошера. Докато пчелите пренасят нектара в кошера, те го смесват със специални ензими от жлезите си. След това този ензимен нектар се съхранява във восъчните килийки на питите, където водното съдържание постоянно се изпарява (пчелите всъщност го вентилират с крилата си, за да ускорят процеса), като в крайна сметка формират гъстият еликсир, който наричаме мед! След това запечатват готовия мед и цялата му подхранваща растителна мощност с восък, и така го запазват за ..по-късно. Може и завинаги. (Това е момента, когато пчеларят разбира, че медът е готов за изваждане. След това го центрофужи, или пресова, и го пълни в буркана, който стои на масата ви! Или пък прави с него натурална козметика 🙂
В зависимост от начинът на добиване, ние от GHoney предлагаме два вида мед: центрофугиран мед, и пресован мед.

GHoney пчелен мед 2018

Според мен, съвременните методи на рафиниране, с цел създаване на чиста, бяла захар, са отведени до крайност, и то толкова много, че захарта просто не е истинска храна. В същото време нашият сладур – истински, чист, неподправен, продукт на природата и пчелите, идващ направо от кошера, продължава да върши много хубави неща. Да, това е суровият пчелен мед! Пчелите го правят в продължение на милиони години. И мисля, че те напълно знаят какво правят 🙂
Проучване, публикувано през 2017г., стига до извода, че суровият мед има силно изразени антибиотични, антивирусни и антиоксидантни свойства. Други изследвания говорят за това, че меда е в пъти по-добър и по-полезен, като природна захар, и спомага за балансиране на нивата на инсулина при тези с инсулинова чувствителност, диабет и други метаболитни нарушения. Той също така е богат на витамини, както и полезни ензими, които подпомагат храносмилането и производството на енергия.
И накрая, медът е дори леко по-сладък от захарта от тръстика на вкус, така че можете да използвате по-малко от него, приготвяйки здравословни хлябове, сладки, сироп от бъз, и какво ли още не 🙂

GHoney съветва: Забравете захарта! Суровият мед е естествен, здравословен, сладък и има много, много потенциал!

И понеже е събота сутрин, и аз знам, че стават перфектни, 🙂
ще ви споделя една бърза и вкусна рецепта за ПАЛАЧИНКА С МАСЛЕНО-ПОРТОКАЛОВ СОС, МЕД И КУАНТРО!

Необходими продукти за 1 порция, 150гр:

Брашно 10гр.
Ванилия
Акациев Мед GH – 15гр.
Краве масло – 25гр.
Прясно мляко – 20мл.
Сол – 1гр.
Яйце от черна кокошка – 1бр. 😛

Портокал – 150гр.
Портокалов ликьор – 10мл.
Прясна мента

1. Приготвяме смес с първата група продукти, като използваме част от меда и маслото. Изпичаме палачинката.
2. В същият тиган слагаме останалият мед, добавяме сок от портокал, малко настъргана кора, след което оставяме да се абсорбира всичко и да се получи еднородна смес. Добавяме портокаловия ликьор и маслото и веднага прибавяме палачинката за кратко, за да се оводни и овкуси. Изваждаме, прегъваме на четири в чиния, изливаме соса отгоре, аранжираме с 2-3 филенца от портокал и листенца прясна мента, и
3. Умножете съставките по толкова, колкото палачинки мислите, че можете да изядете.

🙂 ВКУСНО! 🙂

П.С. С такава рецепта, по всяко време може да е закуска 😉
Ако ви харесва статията, споделете я 🙂