Здравейте приятели.
Правейки кратко въведение по темата, ще кажа, че след нектара, събиран от пчелите, втория по значение продукт за пчелните семейства е цветния прашец. Без него животът им е немислим, тъй като той е основен източник на белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерални соли. Те са необходими за развитието на ларвите, за възстановяване на изхабените клетки и тъкани на пчелите-работнички, за получаване на необходимата енергия и мускулна сила.
Практиката ми през годините е доказала, че пчелните семейства, които през годината са осигурени с достатъчно по качество и количество цветен прашец, са силни, жизнени, будни, здрави …в състояние са да донесат максимално количество нектар, който преработват в мед. Пчелите, лишени от прашец не могат да произвеждат така ценното за тях пчелно млечице, не могат да хранят с качествена храна пчелната майка, не могат да отделят восък, а от там и да изграждат нови и чисти восъчни пити върху които да живеят …те не са способни и да събират и нектар дори. С две думи, няма ли цветен прашец в семейството, въпрос на малко време е да няма и семейство! Факт. Сигурно някои от вас ще се запитат „Добре де, ами прашеца който ядем ние …не го ли взима той от семействата?“, и би било страхотно, ако се замислите над това.
Прочетете статията до край. Ще обясня всичко, за да е ясно 🙂
Опс, сетих се нещо важно! Нека още тук в началото да поясним, че мед и прашец са две различни неща 🙂 Да, …може би повечето от вас четат публикациите ми във фейсбук или дори консумират от доста време цветен прашец и са запознати отлично, но не са един и два случаите, които си спомням да ме питат: „Ама чакай, тоооо мед и прашец не е ли едно и също?“ 🙂 Не, не е!!! В пчелния мед винаги има примес от прашецови зрънца. Точно по тях лабораториите изследват и определят произхода на меда – разстителния му произход, или т.н. поленов анализ.

Но меда си е мед, и прашеца си е прашец!
И това са два общи, но съвсем различни продукти на пчелите!
 🙂

Какво представлява цветния прашец, как пчелите го намират и донасят в кошерите? А как той достига до нас в познатото бурканче GHoney? 🙂 Спомняте ли си публикацията в страницата ни във фейсбук през месец май тази година? Изгледайте видеото по-долу до край, ако не сте.

Снимах тогава в гората и си мислех, …пчелите не са на гости посещавайки цветята. Те просто съжителстват с тях. И то добре. Събират нектар и прашец от цветовете на растенията, хранят се и отглеждат своето поколение, в същото време растенията се опрашват кръстосано. Няма да изпадам в подробности за половите клетки на цветята 🙂 Това считам да направя в някоя отделна тема. Може би тук само ще загатна, че женският полов орган на растенията е плодника, а многобройните поленови зрънца, които, пчелите събират и правят на топченцата, които познаваме ние, са мъжките полови елементи 🙂 Те имат многообразна форма, големина и цвят. Количеството полен, което отделя един цвят от различните видове, варира твърде много – от 32 микроскопични зърна до няколко супени лъжици. При едни растения цветът се отваря сутрин, при други – късно следобед, при трети – през нощта. Цветовете на някои растения остават отворени само за няколко часа, на други – от няколко часа до по-голямата част от деня, а при някои орхидеи, неопрашените цветове остават отворени до 80 дни 🙂 🙂 🙂

Защо пчелен прашец?

За съжаление, както в най-нашумелите турски и американски сериали, аха да разберем най-интересното, и …to be continued 😀

П.С. За радост, „Част 2“ е вече готова и можете да продължите още сега.