ДЮНЕР СТАЙЛ! /не ме разбирайте погрешно/ 🙂
Здравейте 🙂
В блога на GHoney – бранд за натурални суперхрани и козметика с пчелни продукти днес ще си позволя да направя леееееееек завой от основната тема на сайта. Дори мисля, че ще съм леко хейт 🙂
Защото в България /освен всичко останало/ има още един сериозен и основен проблем, който за съжаление малко или много според мен е мерило. И ни оприличава. Като цяло. В момента. И … Нарича се Дюнер. „Дюнер стайл“. Ще кажете „Какво общо има дюнера с натуралните храни и пчелите?“ Има! Замислете се!
И не ме разбирайте погрешно. Не говоря за дюнера като за храна с десетилетна история. Аз самия понякога посещавам един от многото турски ресторанти на Wood Green, когато съм в Лондон. Но те нямат нищо общо с нашите дюнерджийници! Приветливи, чисти ресторанти с любезен персонал, шоу кукинг със саби на живо 🙂 и може би още ред причини, поради които човек да си поръча порция АГНЕШКО, в сервиз със специфичния им ориз, хумос, черни маслини, хляб, и задължително чинийка люти чушлета. /най ми е било трудно винаги да обясня в чужбина, че искам от онези малките чушлета ..турските. Не пресни люти чушки, не печени, не други, а точно онези ..сещате ли се? 🙂 / Та …Какво е различното между дюнер и дюнер ли? Една основна разлика виждам например в пържените картофи! „Обожавам“ мазните тротоарни плочки и мириса на пържени бланже картофи из градовете в България. А табелите от сорта на вземи 2 за левче просто приземяват и последната останала репутация на иначе достойната за уважение храна. А касите? Иди плати там, после ела тук да видим какво си платил. Някакви навлечени и умрели от студ касиерки /често с цигара в устата/: „Казвайте!“ Разкарват ги както мечкадарин от с. Ягода мечка. Че си и плащат за това. Клиентите де …За дюнерджиите какво да кажем? Всеки път пред очите ми изниква един и същ надпис: БАБХ …БАБХ …БАБХ /Българска агенция по безопасност на храните/. Така. Нека разгледаме и още няколкото основни разлики, поради които уважавам дюнера като храна, и ненавиждам дюнера, като храна в България.

* пържените картофи вътре в питката са нашенска измишльотина /…също както и овчарската салата, предполагам. Важното е да е голяма, с повечко народна шуМка, Ийца, растителен кашкавал, царевица, гъби, сирене, пастърма, суджук, чушки, гъби, домати /аууууу, и домати/, краставици, и без магданоз! Моля без магданоз!/ Важното е и да струва по-ЙЕфтинко ако може. Горе долу колко шопската, ама къде къде по на  далавера. Нали така, кръчмарите? Две ракии и овчарска салата и оркестъра да свири шушана, плийз! /Хъх! А, и ени уши. Пилешки. Как така нямате? Трябва да имате. Клиента винаги е прав!

* питката, която в България в повечето случаи се представя за арабски хляб и се прави от арменци, би трябвало да е специален хляб, омесен с любов от майстора на дюнера. Би трябвало!

* месото …ах, месото … Овче или агнешкоооооо!!! С пресни домати! Полското пилешко от под 3 лв. за килограм, братя и сестри българи, си е за наша сметка. Това вероятно ще разбираме с все по-пълна сила през идните години!

* да споменем и основата в дюнера в Бг – чесновия сос! Ъ-МЕЙ-ЗИНГ!!! Сосът в истинския дюнер е с тахан! Нашенския – тайна!

* а какво ще кажете за водно-доматения разтвор в пластмасовото шише, с която „майсторът“ олива нажежената плоча преди да сложи на нея питката. О, небеса … Цвърчи! Ако плочата можеше, щеше и да пищи! И едни водни пари нагоре. И като завърти три пъти хлебчето по часовниковата стрелка, и …почти като в приказката за житената питка, ама почти. Айдееееее, готово е.  🙂

* нещо да пропускам? О, да. Хигиенатаааааа! Ама на кой му пука за хигиената??? Нали е мръвка за левче? Че и гле’й с колко пържени картофи …

Заключение: Яжте по-малко дюнери в България. И повече ябълки!
Ил’палачинки с мед! 😉

И да, какво е общото между дюнерите и пчелите, меда, натуралната козметика …?
Ами всичко е общо. И баницата е една. 🙂
И без значение, дали „дюнер стайл“ изяждат 8 парчета, а аз и ти заедно – 2, средно изяждаме по 5.
Защото светът е и мой …и твой …и наш. И аз бих искал да живея в един по-красив свят …

П.С. Статията беше провокирана от публикация, на която попаднах във фейсбук група, в която „загрижени“ майки заснели и обясняват как някаква кола всеки ден ходила по училищата в гр. Казанлък и разнасяла дюнери, които представляват всъщност здравословния обяд на децата.
Загрижени мами, докато си говорите, децата ви бухат дюнери! Но „всичко е точно“.

И понеже съм мъъъъъъъъъничко по-запознат със ситуацията, искам да поздравя и директорките на тези училища! Търсихте принца на белия кон, сега …що не чистел с прахосмукачката.:D Ами щото не може! Ама някога, ако си спомняте ви бях казал 😉 …

To be continued …