Има хора, които, в момента, в който получат чашата си с кафе, веднага грабват една шепа захарчета 🙂
Да, не говоря за пакетче или две ..говоря за 4-5 захарчета в 40-50мл еспресо! ОМГ!
/тази статия е за теб/ 🙂

Захар срещу Мед – Много калории срещу по-добрият избор!

Общоизвестно е, че захарта не е най-здравословната възможност за подслаждане, нали? Спомням си момента, в който видях как изглеждат 5 лъжици бяла захар, изсипани върху хартия. Тогава спрях с компотите завинаги, пък били те и „натурални“ Хъх.
Та, за възможностите за подслаждане …
На бара в бензиностанцията, или в кафето на самообслужване винаги има няколко избора /или поне в по-добрите заведения/. Има пакетчета бяла захар, кафява захар, някакъв натурален или изкуствен подсладител. Ами медът като алтернатива? Кога в България ще започнем да имаме мед, като алтернатива на бялата захар в кафето? Цените на напитката отдавна са на световно ниво, достатъчни да покрият себестойността на лъжичка мед. Какво липсва, култура ли?

МЕД, като по-добра алтернатива на захарта в кафето!

Когато гледаме описанието на един продукт, може би най-често поглеждаме към статистиката за калориите.
И абсолютно правилно. Калорията е единица енергия. Прекалено много калории водят до покачване на тегло, а прекалено малкото – до загуба, и сега, да видим: чаена лъжичка захар съдържа 16-18 калории, а чаена лъжичка мед – 23. ХА! Момент! Не бързайте със заключенията!
Тези цифри на пръв поглед заблуждават. И сега ще ви изброя поне 5 причини ЗАЩО!

Защото нищо, че захарта съдържа по-малко калории, те отнемат на организма много повече време за обработка! Това е така, защото захарта се състои от сложни захари, които трябва да бъдат разградени до глюкоза и фруктоза, преди да бъдат използвани от тялото.

Защото медът съдържа както глюкоза, така и фруктоза, и то в най-простите им форми, което улеснява организма. Това означава, че калориите в меда ще отидат директно към енергията за тялото. Това води до изгарянето на калориите веднага, вместо да бъдат превърнати в мазнини.

В допълнение, медът има много по-нисък GI /гликемичен индекс/ от захарта. Това означава, че при консумация на мед не се наблюдава незабавно покачване, последвано от бързо спадане на нивата на кръвната захар, а по-скоро нивата на кръвната захар постепенно ще се повишават и падат. Това кара тялото да се чувства по-сито и може да предотврати преяждането.

Важно е да се отбележи, че медът има много по-сладък вкус от захарта, следователно е необходимо по-малко от чаена лъжичка, за да се постигне същото ниво на сладост, както при една чаена лъжичка захар.

Половин чаена лъжичка мед е само около 11,5 калории. Това е около 1/3 по-малко от чаена лъжичка захар, но въпреки това се постигат подобни нива на сладост!

5 : 0! Честито!

МЕД вместо захар! Ползи за здравето!

Освен че има нисък GI, медът съдържа много витамини и минерали. Сред витамините са витамин А, витамин С, В6, тиамин, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина и аминокиселини, докато минералите включват цялата менделеева таблица, сред които: магнезий, калий, калций, желязо, сяра, мед, йод, цинк и фосфор.

Медът също е и антиоксидант. Това означава, че съдържа молекули, които ще инхибират окисляването на други молекули. Това помага за предотвратяване на увреждането на клетките.

Медът действа и като противогъбично и антибактериално средство!

Медът е прост въглехидрат, и е чудесен начин да получите прилив на енергия! Тъй като има нисък GI, медът в кафето ви вдига и работи без трясък! Също така, той няма всичките онези отрицателни странични ефекти от енергийните напитки на пазара. Wow!

Медът може да се използва и като домашно лекарство. Може да контролира храносмилателни проблеми, може да се използва и като лекарство за лечение на упорита кашлица!

Видове и вкусове мед!

Всеизвестно е, че меда се произвежда от пчелите. Но има много видове мед, според вкусовете, които притежава. Това зависи главно от съдържанието на меда, или простичко казано, кои цветя и растения пчелите са посещавали, за да събират нектар, който да преработят в онази неповторима магия в буркана, който вероятно виждате на плота си 🙂

Добавянето на мед към кафето не само го подслажда, той добавя и едно съвсем ново измерение на напитката, и е въпрос на вкус и на малко познания да се влюбите завинаги!

По света съществуват много видове мед. Ето някои от тях, които най-често срещаме в България, с техните аромати:

Акациев мед – много лек и средно сладък. Бих казал – класически вкус за мед.
Мед от розоцветни /къпина, ягода, круша/ – много наситен и богат плодов послевкус.
Мед от бяла детелина – лек мед, с мек аромат.
Лавандула – кехлибарен цвят, с лек, сладък аромат на лавандула.
Слънчоглед – лек мед, доста сладък на вкус.
Липа – специфичен вкус, флорален аромат, богато усещане на липа в заден план.

Както казах по-горе, въпрос на вкус! 🙂

Рецепта за Café con Miel

Ще завърша статията с рецепта за нещо, което отдавна се наканвам да си направя, защото съм чувал доста за него. Може би днес е точния момент за това.
„Café con Miel“ е испанско питие, което означава „Кафе с мед“. Тази напитка включва не само мед, за да подслади аромата си, но комбинира и други съставки, за да придаде на чашата кафе един топъл и домашен вкус. И най-важното е, че е много лесно да се направи!

За 3-4 чаши ще ви трябват: 2 чаши еспресо, ½ чаша мляко, 4 супени лъжици мед, върха на чаена лъжичка ванилия, върха на чаена лъжичка канела и тиренце индийско орехче 🙂
Смесете всички тези съставки в малък съд и го оставете да заври на слаб огън. Постоянно бъркайте. След като медът се разтвори, сервирайте веднага. След това се отпуснете и се насладете! За най-добри резултати използвайте прясно еспресо. Следващия път ще ви препоръчам и с какъв мед да го направите 🙂

Съществува ли мед от кафе? 🙂

Да, съществува! Има такъв мед, който и естествено има аромат на кафе, представяте ли сииииии? 🙂
За разлика от меда, който е изкуствено ароматизиран чрез инфузия, медът от кафе арабика естествено придобива аромата на кафе от нектара на кафеените растения. Любопитен факт е, че те се самоопрашват, следователно пчелите не са необходими, за да оцелеят. И въпреки това пчелите се привличат от цветчетата на кафето и ги посещават. Проучванията показват, че пчелите всъщност са по-привлечени от растенията, чийто нектар съдържа кофеин!
Медът от кафе съдържа високи нива на витамин С, калий и калций. Освен това присъства и около 0,18 до 12,02 mg на kg кофеин. Не се притеснявайте, ще трябва да консумирате около 7 кг мед, за да достигнете количеството кофеин, намиращо се само в една чаша кафе! Lol 😀
Подобно на кафето, като напитка, кафеният мед е тъмен на цвят, с наситен и дълбок вкус!
Искам такъв мед! 🙂

BЕЕ Healthy!

Има много ползи от използването на мед вместо захар, за да добавите допълнително сладост към кафето си сутрин.
Съдържа много витамини и минерали, има нисък GI, и е чудесен източник на енергия. Освен това удовлетворява вашата нужда от сладост без риск от наддаване на тегло! /Ladyeeeeeeees ;)/
И, да, не само, че е здравословен, но има и много видове мед, с които да разнообразявате. В магазина на GHoney в момента има поне 3 вида, и всеки от тях добавя ново измерение към чашата кафе по свой начин! Да не говорим и колко в пъти по-секси е самото производство на мед, спрямо производството на захар. Забравихте ли? Прочетете статията, кликвайки ТУК:

– Мода, или здравословен избор е меда в кафето?
– И двете!

Искрено се надявам да допренеса за едно по-здравословно начало! От известно време не подслаждам кафето си, пия го с мляко. Но вие опитайте с чаена лъжичка мед … още днес! 🙂

Добро утро!

Липов мед от GHoney!

How happy can you BEE?

ПОРЪЧАЙ СЕГА: