Да, пролетта е вече тук.
Пчелите летят, птичките пеят, дръвчетата вече напъпиха, а някои от тях дори нацъфтяха.
Да не говорим за кокичета, минзухари, дрена, лешниците, върбата …Всички те заедно правят една прекрасна цветна палитра и дават изобилие от ценни протеини за пчелите. Протеини, донесени в кошера чрез пчелния прашец.
Да, знам, че някои от вас не са хепи от това, че толкова полени витаят из въздуха. За тях може би трябваше да започна статията така: Здравейте. Пролетта е вече тук, а с нея и онези досадни беладжии, който се прикрепят към предното стъкло на колата ви и ви карат да кихате. КАКВООО? Да, става въпрос за полените.
Аз ви разбирам, и знам, че да пиша за сенна хрема не би било силна отправна точка за продажби, 🙂 но продължавайте да четете и може би след края на статията ще натиснете все пак линка към пчелния прашец, за да си го поръчате.
.

Използването на пчелен прашец е записано в медицинските досиета, датиращи от преди повече от 2000 г.пр.н.е. Светила и знаменитости са възхвалявали същността на хранителните му качества.
И като заговорихме за знаменитости, се сещам за може би единственото нещо общо между Хипократ, Олимпийските състезатели, печелили златни медали, и Виктория Бекъм например, а то е, че всички те консумират ежедневно цветен прашец. 🙂 🙂 🙂

Какво всъщност е прашеца?

Ако разгледате назад в блога на GHoney ще намерите доста полезни статии по темата за цветния прашец. Веднага се сещам и мога да ви дам пример с тази:
Скоро ще виждате прашец навсякъде в ежедневието си, но всъщност знаете ли какво е това? Тази прахообразна субстанция носи мъжките полови клетки на растенията. Всъщност прашецът – това е храна. С високо съдържание на протеини, както и антиоксиданти и витамини, той е един от перфектните суперхрани от природата. Пчелите събират прашец и го пренасят в кошера, смесват го с други ензими и създават своя първичен хранителен източник – пчелният хляб. Без прашец пчелите не биха имали основните протеини, от които се нуждаят, за да останат живи. И не само за тях, но и за нас хората е много, много важна и полезна храна! Може би тук е мястото да спомена, че в процеса на събиране на пчелен прашец от кошерите не се увреждат пчелите.
Продължавайте да четете нататък …

Прашеца повишава имунитета!

Може да ви изглежда противопоказно, че този алерген всъщност предпазва имунната ви система, но той наистина го прави! Изследване от 2008 г., проведено в Япония, показва как пчелен прашец взаимодейства с мастните клетки, които играят огромна роля при много алергични заболявания. Учените установиха, че пчелният прашец притежава антиалергенно действие, което всъщност пречи на активирането на тези клетки по време на ранните и късните фази на алергичните реакции.
Кога казваме, че имаме алергия?
Алергия се случва, когато тялото ви развива имунен отговор към алерген, създавайки антитела. Тези антитела след това активират определени рецептори на вашите клетки, за да освободят хистамин, което води до алергична реакция (подпухнали очи, хрема, кихане и т.н.). Пчелният прашец всъщност намалява хистамина, като по този начин се явява природния продукт, който върши същото, което и хапчетата. Той може да бъде ефективен за широк спектър от респираторни заболявания, вариращи от астма до хронични синусни инфекции.

Как да избера най-добрия пчелен прашец?

Ами потърсете GHoney! 🙂
Шегувам се, разбира се. Изборът е в крайна сметка ваш. Но това, което ще ви посъветвам аз, е винаги купувайте местен прашец, за да сте сигурни, че изграждате имунитет за растенията във вашия район. Попитайте вашия пчелар, за да сте сигурни, че прашецът е без плесени и по възможност – без пестициди. Също така, добре е да консумирате различни партиди прашец /с различни цветове/, за да сте сигурни, че те идват от различни растения, което подобрява хранителния профил на пчелния прашец. Не считам за добра практика да се спазарите с вашия пчелар и да купите 1,2,3,5кг. прашец еднократно, с цел голямо количество – по-ниска цена. Това от гледна точка на по-горе написаното, не би било успех за вас! Искам да обърна внимание, че като говоря за прашец от вашия район, нямам предвид, че ако живеете в София, то е добре да купувате прашец, добит от центъра на София, нали? 🙂 България е достатъчно малка като район. Имах предвид точно това: Не консумирайте китайски, испански, украински и какъвто и да е друг прашец, освен българския! А това може да се гарантира, като купувате от първа ръка – прашец от пчелар, на когото имате доверие. Етикета на пликчето в магазина за мен не е достатъчна причина да вярвам, че консумирам български прашец. Още по-малко пък имам гаранция от периода, в който е добит. Прашец, престоял повече от една година не носи почти никакви ползи! /Пресния прашец е за предпочитане!/  Нищо не искам да кажа, но все пак ..живеем в България – страната на неограничените възможности /и понякога абсурди/ 🙂 И ако за германеца е изключително важно да види документ /етикет, изследване/, отнасяйки се за пчелни продукти, за да купи, то в България все още принципа „От ръка на ръка“ върши по-добра работа.
Всичко написано в този абзац е лично мое мнение, базирано на доста опит! Крайното решение дали ще се вслушате или не, остава ваше!

Как да приемаме пчелен прашец?

Виждал съм пчелен прашец във вид на хапчета, прах, или дори в течна форма, но най-добре е да си консумираме реалните гранули, идващи директно от кошера! Повечето от тях имат сладък вкус и прахообразна текстура, и могат да се използват в шейкове, поръсени върху кисело мляко, или в комбинация с мюсли.

пчелен прашец в смути

Винаги се старая да обясня, че дозировката, начина и времето на прием на прашеца зависи от целите, които си поставяме консумирайки го. Моето и твоето тяло не са еднакви, нали така? Нуждите ни също! Но ако много настояваме да чуем от пчеларя все пак някаква „универсална формула“, ще ви посъветвам най-общо казано следното: Започнете постепенно с ½ ч.л.на ден и работете в посока да стигнете 1 до 3 супени лъжици до края на четири седмици. Обикновено вземам от прашеца по една сериозна супена лъжица с връх сутрин преди закуската си, или направо го правя част от закуската, като го добавям към рецептата за сутрешното си смути. Много добре е прашецът да се приема с плодове. Да! Колкото и да НЕ Е нещото, което сте прочели в други статии в интернет. Ако следите страницата на GHoney във фейсбук, сигурно сте забелязали, че по-често от всичко за закуска, приемам пчелен прашец, поръсен върху сезонни плодове. Плодните влакна ще активират полена по-бързо и едновременно с това ще очистят дебелото черво.
Бай д уей, чревното и имунното здраве са тясно свързани с тежестта на алергиите!

П.С. Ако мислите, че може да имате чувствителност към полени или имате в историята си сенна хрема, опитайте един простичък тест. Поставете няколко гранули в устата си и изчакайте 2 минути. Ако не усетите никакви симптоми (сълзящи очи, хрема, кихане, кашляне), сдъвчете бавно и преглътнете. Изчакайте 24 часа и наблюдавайте тялото си за някакви последващи симптоми. Ако не изпитвате такива, постепенно увеличавайте и си следвайте дозата, взависимост от целите си.

[vc_single_image image=“2016″ img_size=“large“ alignment=“left“]

Super Hero срещу стреса!

Взимането на хапчета и „добавки“ против стрес никога не е добра идея, така че, ако търсите естествен начин да потушите тревожността си в ежедневието, погледнете към пчелния прашец. Тази суперхрана стимулира притока на кръв към нервните тъкани, повишавайки силата на мозъка и цялата нервна система. А те работят постоянно! Дори и когато сте влюбени 🙂

Пчелния прашец пази черния ни дроб от токсини!

Противовъзпалителното качество на пчелния прашец го прави убийствен инструмент за запазване на черния дроб в топ-топ форма. Изследване от 2013 г. показва ползите от консумацията на два различни вида полени при плъхове с индуцирано увреждане на черния дроб. И двете лечения оправят увреждането на черния дроб, особено при малките.

Ускорява метаболизма!

Всяка гранулка прашец притежава значителна способност да регулира хормоните и метаболизма в тялото ни. Аминокиселините в състава, разтварят мастните клетки в тялото и повишават метаболитната активност. Така че, наслаждавайте се на ежедневната лъжица прашец точно преди, или веднага след тренировка, за да поддържате метаболизма и възстановяването на енергията си в релси през целия ден.

Кога да приемаме пчелен прашец?

По всяко време на годината!
Ако говорим за алергии и имате пролетни алергии, започнете сега! Дори закъснявате. Ако имате есенни алергии, започнете от средата, най-късно от края на юни, за да дадете на тялото си време да изгради имунен отговор.

Важна забележка: Ако сте правили анафилактичен шок, или знаете, че сте силно алергични към ужилване от пчели, най-добре е да избягвате пчелния прашец. Ако сте бременна или кърмите, моля консултирайте се с вашия лекар преди консумация.[vc_hoverbox image=“2483″ primary_title=““ primary_align=“justify“ hover_title=““ hover_btn_title=“ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ ОТ МАСЛОДАЙНА РОЗА?“ hover_btn_color=“purple“ hover_btn_size=“lg“ hover_btn_align=“center“ hover_add_button=“true“ hover_btn_button_block=“true“ hover_btn_link=“url:https%3A%2F%2Fghoney.bg%2Fg_shop%2F%25d0%25bf%25d1%2587%25d0%25b5%25d0%25bb%25d0%25b5%25d0%25bd-%25d0%25bf%25d1%2580%25d0%25b0%25d1%2588%25d0%25b5%25d1%2586-%25d0%25be%25d1%2582-%25d0%25bc%25d0%25b0%25d1%2581%25d0%25bb%25d0%25be%25d0%25b4%25d0%25b0%25d0%25b9%25d0%25bd%25d0%25b0-%25d1%2580%25d0%25be%25d0%25b7%25d0%25b0%2F%23reviews|||“]