Един от най-често задаваните въпроси, заговаряйки за пчелно млечице в практиката ми е: Как да вземаме безопасно и правилно?

Може би е добре да споменем, че пчелното млечице се среща най-често в една от трите си форми: капсула, на прах, или прясно замразено в естественото си състояние. Ще поговорим за прясно-замразеното млечице, което логично е и с най-малко човешка намеси, след като напусне кошера.
Винаги препоръчвам, когато започвате прием на някаква нова добавка, особено на пчелни продукти, започнете с много малки дози! Идеята е да сме сигурни, че тялото ни е ок с продукта, и да избегнем евентуални странични ефекти. И въпреки, че алергичните реакции при прием на пчелно млечице са рядкост, по-добре бъдете внимателни, отколкото после да съжалявате. Всяка странична реакция, която тялото ви може да направи, няма да е много забавна. Така, че, …започнете бааааавно, и по малко! Ако говорим за мед – на върха на лъжичката, ако е пчелен прашец – вземете си буквално няколко зрънца, ако е клеева тинктура – няколко капки като начало, пчелно млечице – на върха на пипетката! И като казах пипетка, искам да направя една малка скобичка точно тук. От началото на лятото на 2019 година, GHoney предлага пчелно млечице в специално разработена за целта изолационна опаковка. Никак не е за подценяване и винаги съм знаел, че един ден ще го предлагам така! Съжалявам само, че ми отне повече от година разговори с над 5 български фирми, които не доведоха до никакъв резултат. Накрая се наложи да направим опаковката на хиляди километри от тук, което не приемам за супер нормално, но пък …по-добре да имаме опаковка, отколкото само да знам какво искам да имаме,  и да чакаме. Едно безкрааааайно чакане 🙂
Та, пчелното млечице на GHoney е разсипано в стъклени бурканчета, които веднага шоково замразяваме. При поръчка, бурканчетата се поставят в точно предвиденото за тях място в изолационна опаковка, след което опаковката обличаме с панталони /слагаме я в брандирана кутия/, закичваме я с тиранти /стикер-пломба/, за да е сигурно, че вие първи след мен ще отворите продукта, и изпращаме до вас. Вътре в кутията ще намерите и малка пипетка, с която можете да отмерите 1гр. млечице. Yes! Вече не е нужно да ме питате с какво да отмерите. Вече има с какво! 🙂

В Част 1 за пчелното млечице мисля, че писах, но ще отбележа с няколко думи накратко, че това е кремообразен продукт, с високо съдържание на хранителни вещества, което младите пчели правят, за да хранят ларвите на пчелните майки. Пчелното млечице е силно питателно и има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.Тези свойства са отговорни за много от здравните претенции на пчелното млечице.Обикновено го консумираме орално, в натуралния си вид или в капсули, а може да го прилагаме и директно върху кожата 🙂 Да. Директно върху кожата! Надявам се един ден да осъществим и тази наша идея. Не казвам нищо повече! 🙂

Как да приемаме?

На първо място – с мерак!
Не чакайте да се обади нещо лошо, за да прибягвате към пчелните продукти.
За възрастни, за общо здраве, препоръчвам ежедневен прием на две пипетки пчелно млечице /което се равнява на около 2гр./. Доскоро в България се говореше за ежедневни дози от порядъка на 0,5гр. Малко по-късно тази дозировка започна да се променя до към 1гр. дневно. Супер много се изненадах на разказа на моя клиентка, на която хирург и е препоръчал след операция, да си вземе дървена клечка, да потопи в пчелно млечице и да облизва. Всеки ден. Меко казано считам за несериозно. Колко ще е дебела дървената клечка, пък колко ще я потопим, в какво бурканче …? Отделно е супер малко като количество. Минималното количество, което и считам за работещо в моя полза е 2гр. млечице. Аз го приемам веднъж на ден, сутрин преди хранене. Имайте предвид, че в развитите държави /Канада, Америка/, от доста време вече чета за дози от порядъка на 4-5 грама на ден, за да изпитаме терапевтични ползи от млечицето.
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ – прясното пчелно млечице е малко неприятно и има силен вкус, така че ви предлагам да го смесите с малко мед или сладко или в смути, шейк и др. Но ако сте смели, давайте направо. Чисто! И ми кажете какво мислите 🙂

Пчелното млечице намалява лошия холестерол

Група от изследователи в Япония решават да проучат ефектите на Пчелно Млечице върху нивата на холестерола в кръвта при 15 доброволци. Те дават на половината доброволци 6 грама млечице на ден, в продължение на 4 седмици.
Тези, които приемат RJ /royal jelly, са видели, че общият им холестерол и липопротеините с ниска плътност (LDL) са намалели значително в сравнение с тези, които не са получили RJ. Нивата на HDL (добрия холестерол) не се променят нито в групата, нито в нивата на триглицеридите. Така че, изглежда, че пчелното млечице намалява лошия холестерол. Ако Вашият лекар Ви каже да понижите нивата на холестерола, може би пчелното млечице е по-безопасен, естествен вариант за Вас. Помислете …

Пчелното млечице спомага за увеличаване на паметта в напреднала възраст

Според статистиката една трета от хората над 60 години имат проблеми с припомнянето и една четвърт от тези над 85 години страдат от сериозна загуба на памет. Ясно е, че болестта на Алцхаймер и деменцията достигат епидемични размери, тъй като населението ни застарява, и последните проучвания показват, че „загубата на ума“ е страх номер едно.
Освен това, според Американската асоциация на пенсионерите, приоритет номер едно за 94% от хората, докато те остаряват, е „запазването на паметта ми“.
С огромния брой хора, страдащи от загуба на паметта, и милиони, които се тревожат за запазването на своята, естествените решения на този нарастващ проблем сега се проучват. Едно такова проучване оценява поведенческите и неврохимичните ефекти от даването на на пчелно млечице на „стари плъхове“ през устата в продължение на два месеца. Те получават или 50 mg/kg или 100 mg/kg телесно тегло на ден. Това би означавало между 4000 и 8000 mg на ден на пчелно млечице.
Изследователите оценили пространствената памет на плъховете, използвайки водния лабиринт заедно с нивата на невротрансмитерите, техните метаболити и използване в избраните участъци на мозъка, за да се определи дали пчелното млечице действително подобрява мозъчната функция.
Изследователите открили, че при плъховете, при които се дава пчелно млечице, се наблюдава подобрение в паметта, заедно с повишаване на концентрацията на невротрансмитерите. Невротрансмитерите помагат на клетките в мозъка да “общуват”.

Какво означава това за вас?
Плъховете, разбира се, не са хора, и несъмнено са необходими човешки проучвания, за да се потвърди ефективността на пчелното млечице при поддържане на паметта, докато остаряваме. Но все повече доказателства подкрепят идеята, че пчелното млечице може да подобри здравето на мозъка. От други изследвания, базирани на животни, знаем, че пчелното млечице стимулира регенерацията на мозъчните клетки и също така знаем, че то може да помогне при депресия и тревожност.

П.С. Пълното проучване може да намерите и прочетете в Journal of Ethnopharmacology, 2014 май 29.

Пчелното млечице намалява симптомите на ПМС

Дами, това трябва да бъде много вълнуваща новина за вас! Според проучване, публикувано в списанието „Complimentary Therapies in Medicine“, приемането само на 1000 мг пчелно млечице на ден намалява значително симптомите на ПМС /Предменструален синдром/.
Ако сте една от 30-40% от жените, които страдат от някакъв вид дневен дисбаланс поради ПМС, това проучване не би могло да дойде в по-добро време за вас.
Независимо дали сте мъж, или жена, най-вероятно няма нужда да ви напомням за симптомите на ПМС? И все пак,

раздразнителност
напрегнатост в гърдите
умора
подут корем
напрегнатост, тревога
затруднено концентриране
проблеми със съня
ниска енергия
честа смяна на настроението
променено либидо

Това са някои сериозни симптоми, много от които често дори изискват лекарства.
Проучването е проведено в Техническия университет по медицински науки между декември 2011 г. и октомври 2012 г. Проучването включва 110 жени с ПМС. Всяка една от тях взема пероално по една капсула пчелно млечице дневно, като започва от първия ден на менструацията и продължава едно и също лечение ежедневно през два последователни менструални цикъла.
Резултатите са измерени в проучването с помощта на ПМС Точки, получени чрез „Предменструален профил“. Това е просто система за оценка, предназначена да стандартизира уникалните ПМС симптоми, наблюдавани при участниците, така че ефектите на пчелното млечице да могат да бъдат точно определени.
Приемането само на 1000 мг пчелно млечице на ден, в продължение на два пълни месеца, осигурява значително облекчение на дамите в проучването. Тъй като проучването е рандомизирано, тройно сляпо проучване, тези резултати могат да се считат за много надеждни. Тройното сляпо проучване се счита за златен стандарт при научни изпитания.

За заздравяване на рани

Според някои изследвания, пчелното млечице може да ускори процеса на зарастване на рани.
Резултатите от лабораторно изследване в списание „Nutrition Research and Practice“ показват, че пчелното млечице може значително да увеличи движението на фибробластите до рана.Фибробластите са вид клетка, която координира процеса на зарастване на рани.

Диабет тип 2

Има някои доказателства, че пчелното млечице може да има ползи за хора с диабет тип 2.
В едно проучване 50 жени с диабет тип 2 получават 1-грамова доза пчелно млечице веднъж дневно, в продължение на 8 седмици.
Резултатите показват, че приемането на пчелното млечице може да доведе до намаляване на нивото на кръвната захар. По-ниските нива на глюкоза в кръвта са полезни за хора с диабет тип 2.
Въпреки това, изследователите отбелязват, че са необходими повече изследвания с по-голям брой участници.

Пчелното млечице предпазва черния дроб.

Честно казано, не знаех, че млечицето има способности да предпазват черния дроб, докато не прочетох за това изследване. И никога не подценявайте важността да поддържате черния дроб здрав – всичко, което поглъщате, преминава през него, за да се филтрира. Така че черният дроб е изключително важен за цялостното ви здраве. Може би всички познавате хора с увреден черен дроб, а немалко случаи и с рак на черния дроб. Замисляли ли сте се на колко токсични съставки и съединения излагаме черния си дроб при консумация на питейна вода от чешмата днес? Казват, че са над 200. Това прави защитните ефекти на пчелно млечице още по-важни.
Учени от Университета в Еркиес в Турция хранят с пчелно млечице мишки, на които с токсин е заразен черния дроб. Те открили, че приложението на пчелното млечице като средство за защита на черния дроб само за 7 дни, показва забележим защитен ефект върху чернодробната тъкан от чернодробния токсин.

Силен антиоксидант

Когато вашите клетки се окислят, вие се окислявате и това води до повече случаи на рак, сърдечни заболявания и други дегенеративни състояния.Всички сме виждали белена ябълка, която се оцветява в рамките на няколко минути. Добре, това е буквално същото, което се случва с нашите клетки през живота ни. Но учените са открили, че някои храни имат огромни количества антиоксиданти, които забавят и дори спират този процес. Пчелното млечице е просто една от тези храни. Както се съобщава в „Journal of Agricultural Chemistry“ още през 2008 г., пчелното млечице съдържа много високи количества от няколко антиоксиданти. И това, което учените научили, било, че RJ има по-големи количества от тези антиоксиданти, когато млечицето е свежо. Така че, когато купувате RJ, уверете се, че купувате пресен, замразен продукт, за да увеличите жизнеността и ползите на продукта.

Заключеие

Ползите за здравето от пчелното млечице са обширни, и университетите по света изучават все повече и повече този магически състав, в опит да го разберат по-добре. Факт.
Аз вярвам в ползите! Взимам пчелно млечице в продължение на две години, и нямам съмнение, че то е подобрило много аспекти на моето здраве. Четейки „Пчелно млечице – Част 1“, и няколкото абзаца тук по-горе, сигурно си мислите, че ползите за здравето от пчелното млечице изглеждат твърде добри и пресилени, за да са истина. Но има наистина толкова много примери и факти, които доказват, че този естествен и натурален продукт наистина работи за нас! Факт. И не се съмнявам, че млечицето ми помага, най-малкото, като тоник за цялостна жизненост, както и за подпомагане балансирането на хормоните ми. И ще ви кажа още нещо, което си мисля за вавжно за RJ, пък и в частност и за пчелния прашец, на който също съм супер фен: Крайният тест, за да определя дали дадена храна, или добавка, е „правилната“ и работи за мен, е, когато я изключа. Как се чувствам? Чувствах ли се по-добре, когато приемах добавката?
Но тук също така е от крайна важност да познаваме тялото си, а също така да приемаме праввилното количество от качествения продукт. Защото, моите уважения, но няма как да вкараме клечка за зъби в бурканче млечице, да оближем, и да си мислим, че това е чудо. Разбирате ме, нали? Точния продукт, в точните дози! А какви са те, знаете най-добре Вие, защото всички сме индивидуални организми, с индивидуални тела и нужди. Спирайки консумацията на пчелното млечице и прашец, забелязвам спад на енергията и общото чувство за благополучие, което нормално усещам. Открих, че спя, и се събуждам по-добре, когато ги вземам, възстановявам се по-бързо от тренировките си, усмихвам се повече. Така, че, ..бързо се връщам отново, и за себе си съм наистина убеден, че тези продукти работят!
Ясно е, че най-ярките научни умове в света виждат „нещо“ в тази магическа субстанция, ясно е, че все още не всичко е ясно и открито /като цяло при пчелите/, така че, изборът дали да консумираме пчелно млечице, си остава изцяло личен за всеки един от нас.
Аз мога да ви опиша това, което съм чел и знам – подкрепено от науката, а и от моя опит да го използвам в ежедневието си, и се надявам да ви бъда полезен.

Качествено Пчелно Млечице от GHoney

Здрави и заредени /и/ през лятото

ПОРЪЧАЙ ТУК: