4 февруари 2019г.
Днес, официално, и за пръв път получих първите си няколко ужилвания за новата година.
Два дни температурата на въздуха беше необичайна за февруари – цели 18-19 градуса в Казанлък.Което беше абсолютна радост за мен и всички колеги по пчеларстване, тъй като успяхме да направим първи бърз, осведомителен преглед след зимата, който имаше за цел да провери дали всички наши малки, жужащи приятели са на линия, здрави ли са, имат ли достатъчно хранителни запаси, и др.
Не знам как да ви опиша усещането да си на пчелините в такъв ден, да наблюдаваш как пчелите облитат къщите си, как вкарват в кошерите първия пресен прашец – първия чист протеин, така нужен за яйцата, които вече са факт в семействата. Радост. Не удоволствие. Радост! За мен има огромна разлика между двете. Но това е друга тема …
Та ..с първите си стъпки в пчелина, човек все ще попадне на пътя на летяща пчела. Да не говорим, ако отвори кошер. Въобще пък и дума да не става, ако реши да вади и преглежда питите с пчели една по една. Само си представете – пчелите са стояли цяла зима на тъмно, залепили са с прополис всяка дупка и неравност, и по дължина и ширина капаците на кошера, и изведнъж някакъв странен представител на човеците идва, вкарва някакъв метален предмет между капака и корпуса на кошера, напъва, и …праааааас – с пукотевица „разхерметизира“ къщата и прави от почти пълен мрак – максимална светлина. OMG. И не стига това, ами и с някакво чудовище напълва къщата с дим. Пффффф. Е, извинявайте, няколко ужилвания са най-малкото, което абсолютно заслужено отнесох, като лице, което почти напълно отговаряше на по-горното описание 🙂
Което пък ми даде идея да напиша днешната статия, която предполагам вълнува доста хора. Особено с предстоящото лято, в което пчелите и други мили и не до там мили насекоми кръстосват въздуха, отвреме навреме си пийват вода от кофата, в която покапва дворната чешма, или пък са кацнали, за да си смукнат нектар от детелината в райграса, а ние съвсем неволно сложим бос крак върху тях 🙂

Какво да знаем за алергиите при ужилване от пчели?

Трябва ли да се тревожат хората с алергия от ужилване от пчела за прекарване на времето си на открито сред природата през летните месеци? А хората, които никога не са били ужилвани, имат ли основания да се страхуват, че могат да са алергични? Добри въпроси, м? 🙂
Здравейте и добре дошли на борда на GHoney – вашия/нашия бранд за пчелни суперхрани и натурална козметика с мед. Говори капитан G. Настанете се удобно, сложете си наблизо чашата с кафе /или червено вино/ 🙂 🙂 🙂 и си отделете полезно време за нещо наистина интересно.

За повечето хора ужилването от пчелите води само до временна болка и дразнене на мястото на ужилване. За други, ужилванията от пчели причиняват алергична реакция, която може да варира от лека до тежка. В екстремни случаи ужилването на пчелите може да причини животозастрашаваща анафилаксия /алергична реакция от бърз тип, характеризираща се със съкращение на гладката мускулатура и разширение на кръвоносните съдове/.
В тази статия ще обсъдим причините, симптомите и лечението на алергиите от ужилване от пчели, и това, как да избегнем ужилване през летните месеци.

Колко обичайни са алергиите при ужилване от пчели?

Около 5 до 7,5% от хората ще изпитат тежка алергична реакция към ужилвания от насекоми през живота си. При пчеларите този риск нараства до 32%.
Много хора, които реагират на ужилвания от насекоми, ще получат лека до умерена алергична реакция под формата на локализирано зачервяване и подуване.
При малка част от хората алергичната реакция може да бъде много по-тежка, което изисква спешна медицинска помощ.
Фаталните реакции са редки.
Отровата на медоносните пчели и осите е склонна да причини най-тежките алергични реакции, които се разпространяват по цялото тяло, включително кожата и дихателната система.

Причини за възникване на алергична реакция:

Когато пчелата ужили, тя оставя в кожата ви от себе си ммммного остро, бодливо жило. Жилото може да освобождава отрова до една минута след ужилване от пчелата. Пчелната отрова съдържа протеини, които засягат клетките на кожата и имунната система, което води до болка и подуване на мястото на ужилване, дори и ако човек не е алергичен към отровата. При тези, които са алергични към ужилвания от пчели, отровата предизвиква по-тежка реакция на имунната система. Тези хора може да нямат алергична реакция при първото им ужилване, но тя може да се прояви при второ, или последващо ужилване от пчелите.
Ако човек е алергичен, ужилването на пчелите ще накара имунната система да произведе антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE). Простичко казано, той обикновено предпазва организма от опасни вещества, като вируси и паразити. Обаче, в отговор на ужилването, тялото произвежда същия този имуноглобулин, което причинява неподходящи имунни отговори, като уртикария, подуване и респираторни проблеми, следващия път, когато човек е ужилен.

Как да разбера дали съм алергичен към ужилвания от пчели?

Алергиите към пчелната отрова могат да варират от леки до тежки.
В по-леки случаи, алергичната реакция се появява около мястото на ужилване. При по-тежки случаи реакцията засяга и други части на тялото.
Как един човек реагира на ужилване от пчела може също да се различава от един случай до друг. Някои хора могат да открият, че имат еднаква реакция всеки път, когато ги ужили пчела. Други – не съвсем. Самият аз изпитвам всеки път различна болка и последваща реакция, като понякога просто изваждам жилото и въпроса приключва до там, друг път следва силен оток /най-често при пръстите на ръката/, при който имам чувството, че кожата ми ще се пръсне. Обикновено ме държи до следващия ден, при което изчезва без никакви намеси с медикаменти от моя страна. След 10 години пчеларстване, все още не мога да открия повтаряемост и причини за всеки път, в който тялото ми реагира, или не при ужилване. Полезно е да се знаят симптомите, свързани с различни степени на алергична реакция. Така човек опознава тялото си, и може да вземе решение за най-подходящото лечение при нужда.
Симптомите на алергия от ужилване на пчела варират в зависимост от това колко е алергичен човекът. Човек може да има лека, умерена или тежка реакция скоро след като е бил ужилен от пчела:

При лека реакция:
Повечето симптоми на ужилване от пчели са много леки и не изискват медицинска помощ. Те са ограничени до мястото на самото ужилване и обикновено включват: остра, пареща болка, зачервяване на кожата, леко подуване

Умерена алергична реакция
При човек с умерена алергия за ужилване от пчелите, тялото има по-силен отговор на пчелната отрова, наречен голяма локална реакция (ГЛР). В такива случаи симптомите могат да отнемат и повече от седмица, за да се излекуват напълно.
Симптомите включват: силно зачервяване около ужилването, подуване около жилото, което може постепенно да се увеличи до диаметър 10 cm и повече за период от 24-48 часа.
Ако човек изпитва ГЛР, има риск от 5 до 10 процента, че те ще развият системна реакция от ужилване и в бъдеще.

При тежка алергична реакция
При някои хора, ужилването от пчела може да причини животозастрашаваща алергична реакция, изискваща спешна медицинска помощ.
Следните симптоми на анафилаксия се развиват бързо: сърбеж, червени петна по кожата, подуто гърло или език, затруднено дишане, болка в корема, виене на свят, слаб или бърз пулс, загуба на съзнание.
За радост, както написах и по-горе, хората, силно-алергични към пчелна отрова, са около 5 – 7,5%

Как да реагираме при ужилване?

Намесата при алергична реакция от ужилване на пчели зависи от тежестта на самата реакция.

Третиране на лека до умерена реакция
След ужилване от пчела, отстранете жилото възможно най-скоро. Ако разполагате с чифт пинсети – използвайте ги. Ако не – имате си пръстчета 🙂 Изваждате смело жилото от кожата, но не стискайте, за да не вкарате допълнително отрова. Внимавате също така да не се убодете повторно някъде от чисто любопитство, ако разглеждате жилото. То е в пъти по-остро от игла и влиза лесно в кожата. Колкото по-бързо го извадите, толкова по-бързо ще ограничите количеството отрова, отделено в кръвта. Локализираните реакции обикновено изискват само домашно лечение. С помощта на студен компрес, прилагане на леки мазила и приемане на антихистамини /противоалергични лекарства/ трябва да помогне за намаляване на сърбежа и възпалението. Симптомите би трябвало да отшумят в продължение на 24-48 часа.

Третиране на тежка реакция
Тежките, системни реакции изискват спешно епинефрин, който ще помогне за намаляване на тежестта на алергичната реакция. Лекарите могат също да прилагат кислород и интравенозни течности. Ако разполагате с устройство за инжектиране на адреналин (т.нар. писалки с адреналин), трябва да я използвате незабавно.Те са като инсулиновите. Човек може и сам да си постави инжекцията. Но в България все още няма такива „писалки”, или поне аз не съм чувал да са навлезли, затова същата работа би ви свършила и ампулата с адреналин, ако я накапете под езика.
Епинефринът временно обръща симптомите на тежка алергична реакция. Хубаво е човек, който знае, че е с тежка алергия, да носи ампула с адреналин със себе си по всяко време. И все пак, най-доброто лечение се предполага да се даде от най-близкото спешно отделение /ако наблизо има такова/. При възможност, стигнете там колкото е възможно по-скоро, дори и да разполагате с епинефрин. Макар и рядко, анафилаксията на отровата може да причини спиране на сърцето в рамките на 5-10 минути след ужилване. Ако се налага да чакате спешните служби да пристигнат, човекът трябва да лежи по гръб с повдигнати крака. Това ще помогне да се противодейства на слабостта и замаяността чрез подпомагане на притока на кръв към сърцето.

Продължително лечение
Десенсибилизиращата имунотерапия е лечение, предназначено да намали чувствителността на човек към определени алергени. Някой, който е имал тежка алергична реакция към ужилвания от пчели или има други рискови фактори, може да получи форма на това лечение, известна като имунотерапия с отрова. Тя включва курс на инжектиране на все по-високи дози от пчелна отрова. Постепенно увеличаване на дозата за около 3 години, помага на имунната система да изгради толерантност към отровата. Хора, чиито алергични реакции са тежки, трябва да помолят своя лекар или алерголог за допълнителна информация и възможност за лечение.

Как да се опитаме да предотвратим ужилване?

Тези, които са алергични към пчелни ужилвания, могат да вземат следните предпазни мерки, за да намалят риска от ужилване, когато са на открито:

– избягване на ходене със сандали, или боси крака. Внимание: Комбинация на сандали с чорапи не помага! Напротив! 🙂
– добре е ръцете и краката да са покрити.
– избягвайте да носите дрехи, които са ярко оцветени. пчелите рядко биха объркали цветето с вас, но все пак …
– избягване на силни парфюми.
– проверка на откритите площи за пчели и други летящи насекоми преди хранене навън.
– когато се хранят на открито, да се запази храната покрита и да се обръща внимание на храни и напитки, на които пчелите могат да кацнат.
– стойте далеч от лятната кухня, както и от места, където се приготвя сладко или зимнина. също така от кошери и от всичко, което привлича насекомите. Имайте предвид, че осите се привличат и от месото – те са месоядни хищници 🙂
– поддържане на затворени прозорци при шофиране.

Ако влезете в контакт с пчелите:
– Не удряйте, не перкайте по пчелите, които може да ви ужилят в самозащита.
– Ако пчела лети близо до вас, опитайте се да се движите бавно и спокойно.
– Ако пчела кацне върху вас, опитайте се да запазите спокойствие, тъй като те обикновено ще отлети за секунди.
– Ако откриете или попаднете на гнездо на пчели или оси във вашата къща или градина, обадете се на вашия пчелар, или местния експерт за контрол на вредителите. Никога не се опитвайте сами да премахнете гнездото! Твърде възможно е да направите голяма беля.

В заключение …

Повечето ужилвания от пчели ще причинят само леки и временни симптоми, които хората могат да лекуват у дома си. Дори и тези, които изпитват умерени алергични реакции, обикновено не се нуждаят от спешна медицинска помощ. Въпреки това, те могат да пожелаят да говорят с лекар, ако са загрижени за бъдещи реакции на тялото си към пчелната отрова.
Човек, който изпитва анафилаксия след ужилване от пчела, е по-вероятно да изпита анафилаксия, ако бъде ужилен за в бъдеще. Добре е да имате ампула с адреналин винаги в себе си, и да я използвате при спешни случаи. Можете също така да разговаряте с лекар за възможността от имунотерапевтично лечение.

Като послепис на днешната статия ще ви покажа едно кратко видео от днес, на което документирах как пчела, кацнала върху дрехата ми, диша 🙂
А ако ви е интересно, може да прочетете и статията, за това, как дишат пчелите 🙂
Breathe in – Breathe out

Ако считате статията за полезна, споделете я! 🙂