Здравейте, и добро утро на всички!
Пише ви Галин Рачев – главно действащо лице на GHoney – бранда, зад който стоят най-щастливите пчели на света.
Какво ме накара да напиша днешната статия?
Замислих се. Хващам се, че напоследък често се замислям за това. И то с тревога.
Всички знаем, че пчелите са специални!
Всъщност, те са най-важните опрашители на културите, с които се храним по целия свят. Но модерното, съвременно земеделие означава освен масово опрашване на културите, и от своя страна, въвеждането на химикали за унищожаване на вредители и болести. За съжаление, тези химикали често причиняват повече вреда от очакваното. И хората мълчим за това. Сякаш не ни пука. Е, да, …някои не знаят. Но други?
Да вземем неоникотиноидите – най-широко използваните инсектициди в света, пуснати в продажба през 90-те години. И от там, /ще кажем чисто съвпадение, но…/ последните 20 години наблюдаваме сериозни последици за животните, като цяло, включително и пчелите. По целия свят!!! Всичко се промени, и не към добро!
Неоникотиноидите засягат пчелите по редица смущаващи начини, и по тази причина отскоро са забранени за употреба в Европа. Но дали наистина не се употребяват? Хъх.
Глифозатите /активния препарат в Раундъп/, представете си се разглеждат като перфектен хербицид. Както обяснява д-р Сю Никълсън от Университета на Претория – САЩ, токсичността в глифозатите е насочена към метаболитен път, който произвежда специфични видове аминокиселини. Този път присъства в растенията, но не и при животните, така че винаги е бил считан за безопасен. Но въпреки това, глифозатите са активната съставка в убиеца на плевелите. Факт!
Познавате ли някой земеделец? Кооператор, който сее хиляди декари земи? Аз – да. И често си говоря с тях. И от тях разбирам за нещо супер смущаващо! Семената за културите се разработват от години така, че да бъдат устойчиви на Roundup, така че като напръскаш с него, той просто убива плевелите около посевите ти, без да засяга самите посеви. Което прави Roundup популярен по целия свят. Представяте ли си? – отивате да си купите семена за нещо. Слънчоглед например. И ти казват – ето ти семената, ето ти и препаратите, с които ще напръскате почвата преди засаждане, или преди покълване. И след това слънчогледа изниква без ниииииикакъв плевееееел. Дълги, прави редове, чисти …никакви треви. Мечта! пффф.
Но ако можехме да попитаме пчелите?
В американската статия, която четох тази сутрин, д-р Никълсън обяснява още, че пръскането с глифозат може да повлияе на пчелите по различни начини. Тези химикали правят следното: убиват плевели, които са важен източник на храна за пчелите; повлияват поведението на пчелите, намалявайки навигационните им умения, когато се връщат в кошера; прави пчелите по-податливи на инфекции /кой възрастен пчелар си спомня толкова крещяща нужда от лекарства за пчелите, колкото последните няколко години?/; глифозатите дори предизвикват промени в микробиома на пчелните черва.
Поради всички тези причини, изглежда, че „перфектният хербицид“ може да не е толкова безвреден и може да бъде друг фактор, допринасящ за намаляването на популациите от пчели по целия свят.
След 30 години на пазара ние тепърва започваме да разбираме колко лоши са неоникотиноидите за пчелите и другите насекоми, опрашващи културите. А сега сме изправени и пред още по-нови пестициди от следващо поколение, наречени RNAi инсектициди. Тези химикали пък, са насочени към генетичния състав на вредителите и потенциално биха могли да унищожат много повече насекоми от целевите им видове (включително и пчелите).
Имайте предвид, че пестицидите вече се срещат в лабораторните анализи на меда по света.

Развалих ли ви комфорта тази сутрин? 🙂
Съжалявам, но хора, пестицидите са категорично вредни и лоши за пчелите и околната среда. Вредни са и за нас! И това не е само мое убеждение, а е факт!
Тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“ показват, че в 43,9% от хората, които доброволно са участвали и са се изследвали, имат глифозат в тялото си. Всички доброволци, предоставили проби, живеят в големите градове и никой не е боравил с продукти, съдържащи глифозат, в периода преди тестовете. Всеки един от 10 българи има глифозат в тялото си също!
Може би е добре да знаем, че най-големият производител е Монсанто! А търговското наименование на препаратите е „Раундъп“! Периода на разпад на повечето химикали в почвата и водите е 30 години. Честито!
Макар, че рядко пиша негативни новини в сайта си, счетох за добре да напиша всичко това …

#savethebees & #dontfuckwiththebees