Прибирам се от пчелина, и сякаш на един дъх ми се прииска да поговорим /помислим/ на глас, както се казва, за един много сериозен проблем, който едва ли някой от нас приема на сериозно. Защото …знаете …докато не усетим на гърба си пряко, на никой не му дреме. И все си мислим, че няма да се случи на нас. Или, че ще ни се размине. До кога ли? …

Тъй като пчелите са малки насекоми, все още не се разглеждат сериозно, като една от потенциално опустошителните жертви на изменението на климата. Но мисля, че всички трябва наистина да се замислим, и да обърнем по-голямо внимание над тях.
Известно е, че без пчели, ние хората ще бъдем изправени пред голяма беда. Едва ли има човек, четящ този блог, който да не е чувал за това, че изчезнат ли пчелите, въпрос на време е да изчезнем и ние. Някои са чели предсказанията на Ванга, други са гледали National Georgraphic, трети са попаднали на онези снимки, на които някакви хора на стълби, с четки в ръце опрашват изкуствено дръвчетата. Май беше в Япония. Или в Китай. Ениуей …Искам само да си представете местния магазин за хранителни стоки с почти празни рафтове. М? Как ви се струва? Или считате за невъзможно? Какво? – ще измислим храна от пластмаса ли? Или ще я караме на кроасани от бутер тесто с маргарин, пълни с Нутела и лешници? Опс! Проблем! Лешниците биват опрашвани от пчелите. Какаото също. Значи забравяме и за тях. Забравяме за Нутелата. Забравяме за меда, за пресния прашец, за всичко пчелно, и не само.
Това всъщност е и най-големият риск: Ако един ден загубим пчелите – огромен процент от храните, които познаваме ще изчезнат неминуемо!
И ако трябва да бъдем честни, пчелите в днешно време са толкова натоварени от към проблеми… От една страна онова, което американците наричат „Colony Collapse“, от друга – все по-сериозната употреба на пестициди и хербициди. Така че, трудно е да се счита, че пчелите биха могли да поемат още несгоди. Но изменението на климата им ги причинява, създавайки сериозни проблеми на всички наши жужящи приятели по целия свят …

wild flower and bee

Местата, на които пчелите живеят се свиват все повече като площи!

Пчелите губят местата, на които могат да живеят.
С нарастването на глобалните температури, северноамериканските и европейските диапазони, които обитават медоносните пчели, стават все по-малки. В най-южните точки, пчелите умират от високи температури и са загубили 200км. от местата си, в които живеят. Но пък в същото време, пчелите от северния край на районите не разширяват площта си в по-хладни територии. Вместо това, северната граница от обхвата остава най-вече статична. Така че обхватът им се свива.
Според последните изследвания пчелите вероятно няма да могат да се адаптират към променящия се климат, като изместят своя диапазон на местообитания. Докато други видове, като пеперудите, могат лесно да мигрират, пчелите не се адаптират към бързите промени толкова лесно, което означава, че те са особено застрашени от неочакваните последици от изменението на климата. Освен ако не стабилизираме, или да намалим промените в климата, пчелите може един ден да изчезнат изцяло.

При такива сериозни промени в климата, пчелите биха се объркали с опрашването на растенията …

Какво имам предвид?
Опрашването се случва в точно определено време. И за време!
Чудили ли сте някога как пчелите идват от зимната хибернация, точно когато цветята започват да цъфтят? Те са в абсолютна хармония с естествените знаци в природата.
Както пчелите, така и растенията се приспособяват към конкретни метеорологични явления, като топенето на снеговете, или по температурата на въздуха, за да разберат кога идва пролетта. Но ако промените в температурите се изместят извън нормата, растенията и пчелите може да излязат от синхронизация, особено ако разчитат на различни природни знаци, които вече не са изравнени. Много учени са загрижени за пчелите, които погрешно тълкуват пролетта, и пристигат в природата дълго след като растенията са готови да бъдат опрашени. Какво означава това? Недостигът на храна, спадът на популациите, ниските нива на опрашване – всичко това са лоши новини за растенията и пчелите.
Вижте този видеоклип от High Country News, който предлага доста добра разбивка на това, за което говоря:

Пчелите са изложени на опастност и от сериозни заболявания!

Заедно с променящата се среда, изменението на климата води до по-големи заплахи за популациите на пчелите в целия свят. Пчелите са изключително податливи на някои акари и чревни паразити, а тези паразити всъщност процъфтяват в жегата. Тъй като климатът се измества към по-високи температури, изключително вероятно е пчелите да бъдат изправени пред още по-големи заплахи от тези нежелани същества, които могат да причинят колапс и да изтрият цели пчелини в рамките на една година.
Промените в климата оказват сериозно влияние върху тези малки, прекрасни създания на природата – медоносните пчели. Те се нуждаят от нашата подкрепа! Засадете градина с цветя, за да подкрепите опрашителите в собствения си заден двор и помислете дали, и как да подкрепите хора, на които им пука и които се опитват да правят нещо по въпроса. Пазете природата! Тя е моя, и твоя, и наша! Правете забележки на приятели или роднини, които хвърлят фаса си през прозореца, или забравят да вземат със себе си опаковка от напитка, или кроасан, които току що изконсумираха на брега на морето, езерото, планината, …пък и в центъра на града.
Лично аз се замислям върху идеята да създам нов продукт, а защо не и цяла категория продукти към бранда GHoney, от които да заделям сериозен процент от продажбите, за да ги вложа под една или друга форма за спасяването и подпомагането на това, пчелите да живеят и се чувстват по-добре. Ние също!

П.С. Сещам се за думите на мой приятел, който преди много години ми каза: Човек рано или късно избира един от двата пътя – да служи на Господа, или на парите.
Спомням си, че заснемайки кадъра по-долу, си мислех за това.
Поздравите са за Иван Маджаров!

Пирин

* В ляво е Вихрен, а в дясно – вр.Кутело.