Здравейте и добро утро!
Радвам се, че сте тук – в  блога на GHoney.
Радвам се, че и аз съм тук, за да ви поздравя и напиша нещо интересно.
Всички знаем, че сънят е почивка за тялото, нали така?
Защо тогава понякога не можем да заспим по цели нощи и броим агнетата? Чувстваме се безкрайно уморени, прегледали сме днес 50 кошера с пчели под 40 градусово напиняне на слънцето, пък …нещо не ни идва сънят.
Мдаааа – докато сънят дава за телата ни почивка, мозъка не спира да работи! И изразходва доста енергия, и то точно през нощта. Откъде иначе ще идват тези ярки сънища, м? 🙂

Среднощни /раз/мисли …

Един от основните източници на енергия за мозъка е захарта, и по-специално захарта, съхранявана в черния дроб. Гликогенът на черния дроб е първото място, към което мозъкът се обръща, за да намери енергия. И тук идва разковничето. За да се подобри способността на мозъка ви да функционира през нощта, допълнителната захар е ключът, като суровият мед е най-най-добрият и предпочитан източник за тази захар!

Случвало ли ви се е някога, да сте събудени през нощта внезапно от тялото си? Независимо дали сте били супер гладни или на пръв поглед не е имало основателна причина за това. Повярвайте ми, шансът вашия мозък да ви буди за повече гориво е голям. Черният ни дроб съдържа 75-100 грама гликоген наведнъж. На час тялото ни консумира 10 грама гликоген. Добре. Но за много от нас е начин на живот да хапнем за вечеря малко по-рано, около 6-7 часа примерно. Добре. Това е добре. Само че не лягаме до полунощ, нали? Във времето между яденето и действителното лягане за сън, нашето тяло е използвало значителна част от гликогена, който съхранявахме от вечерята, оставяйки по-малко от необходимото, за да осигурим 8 часа здравословен сън. И какво се случва тогава? Точно посредата на иначе страхотния нощен сън, който сме си имали, мозъкът ви изръчква сърдит и казва на тялото ви „хей, нуждая се от повече енергия!!!“ Не дай си Боже пък преди да заспим да сме прегряли от мислене по тема, която вълнува съзнанието ни. Тогава мозъка не просто казва на тялото, той вече крещи. И ние го чуваме.
И се будим …без да знаем защо.

Какво е решението за добър сън?

Чаена лъжичка мед преди лягане е точно това, което би ви наредил лекарят. Аз бих добавил „акациев“, като най-най-подходящият целта. Сладката течност ще възстанови гликогена в черния дроб, за да предотврати кризата, предизвикана от мозъка.
Освен, че ще повдигнат гликогена, природните захари на меда леко ще повишат и инсулина, което позволява на триптофан да влезе в мозъка. Какво представлява триптофанът ли? Аминокиселина, която се превръща в ниацин, основен витамин В. Ниацинът е ключов играч в създаването на серотонин, който пък се явява невротрансмитер, необходим за производството на мелатонин и слага тялото ви да спи. Може да не помните всичко това. Достатъчно е да запомните следното: Не е необходимо нищо допълнително, когато става дума за използване на мед за подпомагане на съня ви. Разбира се, можете да го добавите към чай, да направите някаква друга специална отвара или да добавите щипка канела, но всичко, всичко, от което наистина се нуждаете, е чиста лъжица и буркан суров мед от акация!

Защо суров мед? Какво означава суров мед?

Във всички случаи, когато става въпрос за сравнение на суров срещу пастьоризиран мед, всъщност …няма място за сравнение! Суровият мед идва директно от кошера! Всички медове на GHoney са сурови медове, такива, каквито природата и пчелите са ги създали за нас. Без добавки, без допълнителни процеси на загряване, филтрация, пастьоризация и каквото и да било друго. А пастьоризацията убива повечето от витамините, антиоксидантите и антибиотичните елементи в меда, т.е. всички ползи, които медът предлага. За Бога, бих Ви подарил бурканче с мед, не поглеждайте към „промоциите“ в търговската мрежа за мед на 5лв. No way! Няма смисъл. Няма полза да купувате пастьоризиран и /ние пчеларите му казваме/ кръщаван мед.
За добрият сън и цялостно добро здраве, суровият мед е значително по-добър избор! Суровият мед е с около 22% по-добър при производството на гликоген в черния дроб, отколкото пастьоризирания конвенционален мед. Съвсем отговорно и точно е да се каже, че суровият мед е винаги правилният избор!

И сега, след като всички вие, заети и натоварени с ежедневие работни пчелички, знаете тайната за великия сън, поръчайте си буркан липов мед, заложете на добър продукт от натуралната козметика на GHoney, с който да намажете тялото си, и се пригответе за красотата, която винаги сте мечтали! Отвътре и отвън.

П.С. А как да тълкуваме, ако сънуваме пчелен мед? 🙂
Прочетете тук: