Здравейте 🙂
Аз съм Галин Рачев от GHoney – бранд за натурални суперхрани и козметика с пчелни продукти и не си спомням дали до момента е ставало дума, но страшно много обичам да ми е вкусно! 🙂 Да. В повечето случаи съм естет по отношение на храната.
Настанявайте се удобно, сложете си лигавник, или се снабдете с достатъчно количество кърпички, защото ще текат лиги, обещавам! 😀
Та ..нека скочим директно на въпроса: БРАУНИ или BROWNIE? Как го предпочитате? 🙂
Имам толкова вкусни спомени с този десерт. И откъде ли не. И знам едно: браунито си е брауни навсякъде. Вкусно, лесно, бързо за приготвяне, с всевъзможни вариации като съставки. Или по-скоро добавки. Защото основата е важна! По-късно ще я разберете. И от там нататък – волна програма – Орехи, малини, кайсиева глазура, брауни с фъстъчено масло, „iLetty“ – с маскарпоне и боровинково сладко 🙂 Познавам и още – с мента, кафе, бял шоколад, бадеми, орехи, стафиди, карамел /не обичам карамел/…са може би само малка част от продуктите за разнообразни брауни рецепти. Чувал съм и за марихуана, но не съм опитвал. А ако се заровим и по-надълбоко – брауни с високо съдържание на протеини, пък с ниско съдържание на захар, пък с ниско съдържание на мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на фибри, сурови, вегани, безглутенови, ухууууууууу …мармалад от ашладисани сини сливи 😀
Най-боржуазните рецепти, които съм срещал, дори призовават за цвекло, червен боб, пюре от моркови или спанак …може би за да промъкнат по-здравословен вид на това, което първоначално е било предназначено за калоричен десерт 🙂 Чувал съм дори и, че в щатите правят брауни със съдържание на мелатонин в състава. Потребителите му ставали леко сънливииии, повечко спокойни, замаени /т.нар. lazy cakes/. После балансират с кока-кола и енергийни напитки 🙂

Възможно ли е да сте правили брауни, но нещо да не ви се е получавало? Допускам, §е да. Или пък си мислите, че ви се е получило добре, докато не сте опитали на някоя приятелка, приятел, и ви се е видяло божествено. И се питаме: /всъщност вие се питате де. аз знам/ 😀 Добре де, как подяволите е направил това? Ама само на ум се питате. Щото нали сега, ..от нашето брауни по-хубаво няма. Няма да се излагаме 😀
Твърде вероятно е да изтървате по някоя уж дребна дреболия в технологията на приготвяне.
По-долу ще споделя с вас няколко лесни стъпки, за които знам, и които е добре да спазите, ако искате да постигнете наистина максимално шоколадово съвършенство. /като моето 😛 /

Правило №1: Никога не разбърквайте прекалено брашното!

Важно за структурата на вашето брауни е да знаете как и до колко да разбъркате сместа, след като дойде време за добавяне на брашното. За това, разбърквайте най-добре с някаква шпатула, вместо миксер. Защо ли? Хмм. Прекалено многото бъркане ще разтвори напълно глутена в брашното. И нашето/вашето брауни ще стане плътно, дори леко дъвчащо. Затова ..по-добре оставете брашното само премесено, а не напълно разбито, отколкото … 🙂

Правило №2: Яйцата! OMG! Яйцата 🙂

Препоръчително е яйцата да са от свободно отгледани, черни кокошки. На всеки 5 кокошки задължително да има петел! Петела да е с наперен гребен, в алено-червен отенък, и в никакъв случай клюмнал!!! Та нали ще правим брауни все пак, не някакъв какъв да е сладкиш 😀 😀 😀
Добрееееее, сега сериозно: Извадете яйцата от хладилника половин час преди да започнете работа с тях. Освен, ако не ги вземете директно от полуга на кокошките 🙂 Студените яйца могат да доведат до това, вашето брауни да стане с по-плътна текстура. Плюс това студените яйца няма да се смесят толкова лесно. Повярвайте ми! Извадете яйцата половин час по-рано от хладилника!

Правило №3: Проверката е висша форма на …

Моят съвет е, отворете фурната и проверете вашият десерт. Нищо, че остават още 10 мин до края на изпичането по онази ..перфектната рецепта от интернет 🙂
Съществуват толкова много променливи, които трябва да се вземат под внимание при печенето /вид на фурната, каква тава ползваме и т.н., и т.н./, че аз бих искал да съм сигурен. Затова ще проверя моето брауни 5 мин преди финала.
Повярвайте ми, една до две минути по-дълго във фурната е разликата между перфектното брауни и …просто брауни 🙂

Правило №4: Използвайте таймер!

Ако трябва да обясня защо, може би няма да съм ви от помощ по-нататък 🙂

Правило №5: Задължително термометър!

Все още има фурни, които не правят разлика дали температурата вътре ще е +/- 25 градуса. И имате въпрос: Дали да включите на степен 3, или на 4? 🙂
ТЕР МО МЕ ТЪР му е майката! А в някои случаи и бащата. И считам, че можете да се снабдите със сондов такъв за не голяма сума. Нужен ви е още стимул ли? Хмм. Мислете си за това, че вашите сладкиши първи биха ви благодарили 🙂 Малък стимул ли е? Добре – включете и благодарности от любимия мъж.
Купете си термометър за печене, освен, ако фурната ви не е достатъчно добра и можете да разчитате, че когато на дисплея пише 180, значи 180!

Правило №6: Познавате ли кухненския си инвентар?

Ако печете сладкиш в метална форма, той ще се случи за по-кратко време. Ако го печете в стъклен съд – по-бавно. И това е нормално. И това има значение. И така, както една добра фотография не може да се случи без фотографа да познава техниката си /пък ако ще тя да е последния писък на пазара/, така и няма как да искаме wow-brownie, ако не познаваме характера на една на пръв поглед обикновена тава за готвене!
Cheers! 😉

Правило №7: Използвайте хартия за печене!

Предотвратявате залепването. Също така значително по-лесно ще извадите вашия сладкиш от формата, в която сте го изпекли. Съвсем не е маловажно. Представете си добро начало, още по-добро изпълнение, и провал на финала. Еееееее, … 🙂

Правило №8: BE PATIENT! /както казват американците/ 🙂

🙂 Нещо, което и в живота много помага. Търпение! Търпение!
Нищо, че изглежда и мирише толкова изкушаващо вкусно, когато излезе от фурната. Запомнете правило 8!: Дайте време на вашето брауни да се охлади! Така то би било wow, а не просто м …брауни 🙂

П.С. Тук мога да ви предложа една много подходяща, и в същото време много контрастираща и различна декорация за брауни. Вижте я!

Нетърпеливи ли сте за рецептата? 🙂

Само 6 съставки: шоколад, масло, яйца, захар, брашно и какао!
Добре де, и бакпулвер. 7! 7 съставки! /за сега/ 😛
И въпреки, че комбинацията от тях на пръв поглед няма как да е лоша, как точно ги комбинираме има значение за крайния продукт 🙂
И така:

200гр. шоколад /аз използвам натурални шоколадови перли/

100гр. масло /масло/

4 яйца от черна кокошка. средно големи.

250гр. захар /все си мисля да опитам с мед, и все …/ да.

100гр. брашно

1бр. бакпулвер /десетина грама бял прах, който прави чудеса с обема на тестото. абсолютна химия. и отделя въглероден диоксид./ 😀 😀 😀

  1. Разтопете шоколада на водна баня. Не в микровълнова. В никакъв случай! Доста по-секси е.
  2. Разбийте захарта и яйцата. Такаааааа. Оказва се, че разликата между wow-брауни и м-брауни е точно начина, по който третираме яйцата и захарта. Те се нуждаят от добро, дълго и отделно разбъркване, за да повдигнат, ..за да предадат на тестото точно онази структура, която търсим. Не си мисля да ви давам някакви специални съвети за това. Но задачата ви е да доведе яйцата и захарта до онази лека и пухкава смес …нали се сещате? – ако повдигнете вашата тел за разбиване и яйцата се окапят от нея в красив бледо-жълт цвят, вкарайте я отново вътре и бийте, докато не се образуват едни пухкави, луксозни парцалчета пяна, които подържат формата си за няколко секунди. Това търсим! 🙂 И другото много важно нещо е, … „Правило №2“ …температурата на яйцата!
  3. Прибавете яйчената смес към разтопения шоколад. Нежно и бавно. Аз го правя със широка, хубава шпатула. Бааавно. Нежните яйца със захар, в топлия натурален шоколад. Ммммммхм.
  4. Сега е момента да прибавим и сухата смес. И като казах смес, се сетих, че всъщност тя включва освен белия прах и брашното, и какво? – разбира се, че какаоооо! Ето защо е добре да четем статиите /рецептите/ до край, преди да подходим към изпълнението! 🙂 Прибавете две супени лъжици качествено какао на прах към останалите прахове. И като объркате всичко, прибавете към вече миксваните разтопен шоколад и яйца със захар.
  5. В подходящ съд, който познаваме /Правило №6/, сме си разтлали хартийка за печене /Правило №7/. Изсипваме цялата смес върху, и вкарваме да печем в предварително загрята до 180 градуса фурна. Времето, което на мен ми отнема да извадя изпечено в перфектен вид брауни, е около 23-25 мин. Нооооооо не забравяйте какво гласи вече познатото „Правило №3“ – Проверката е важна. Поне първия път.
  6. Извадете от фурната и преведете под изпълнение „Правило №8“ 🙂
  7. Който не е облизал пръст от купата със сместа, просто …не знае какво пропуска? 😛

В заключение:
Спомням си първото брауни. Резултатът може би не беше толкова лош. Разбира сеееее, вероятно изглеждаше малко смазаноооо, и може би малко по-плътнооо ..нещо подобно на паста, ако трябва да бъда честен. НО! Все пак! Гарантирам ви, че ако ви попадне тава от него, няма да се подвоумите да я изядете. И то бързо. Освен, ако до тази тава не ви сложа брауни от втората си партида. Ооооооо маааай … една красива, възвишена, тъмно-кафява форма, забележимо по-висока от първата. Нейните пропукани върхове бяха по-светли …дори мисля, че леко блещукаха. А какво мислите за вътрешността …интериора на моето брауни втора партида? – Неустоимо-мека консистенция, на километри разлика от партида номер едно.
И знаете ли защо се получи такава огромна разлика?
Защото вече бях изгледал вече поне „3 части“ на „50 нюанса по-тъмно“ и си бях извлякъл от там осемте правила за перфектното брауни. По-късно ги именувах в „8 G’s of perfect brownie“ 😉

И за финал, Забравете за брауни!
С маскарпоне, боровинково сладко и пролетен, пресен цветен прашец GHoney е повече от брауни!