Говорим си вчера с приятел, и в разговорът той ме поправя в нещо, което казвам: „Аааа, не! Не така“ След което казва същото нещо, но по начин, по който изглежда различно и хубаво. Познато ли ви е? Чашата наполовина празна или пълна, м? Или пък ви дреме въобще за чашата…

Живеем в трудни времена, и много хора се надпреварват да останат оптимисти предвид какво ли не. Взаимоотношенията между хората, състоянието на икономиката, несигурността на работното място (ако въобще имат такова), размера на ипотеката и напрежението, което поставя това върху отношенията у дома. Сигурно вие не сте един от тези хора, но със сигурност познавате някой, на който му е трудно да се усмихва и да бъде оптимист. Факт е, че оптимизмът създава възможност, а песимизмът я убива, но можем ли да бъдем оптимисти въреки …всичко?

Докато изчаквах часа си наскоро, прочетох на стената на един кабинет следното: „Искаш ли да живееш по-дълго? Мисли позитивно!“
И няма да излъжа, ако ви споделя, че си казах на ум „Да беее, лесно ти е на теб, хъх“. Но знаете ли,  оптимизмът е един от допринасящите фактори за дълъг и здравословен живот! И ако искаме да поживеем по-дълго, за да видим ерата на силиконовите бабички с татуировките, добре е да повярваме и да се съобразим с това. И нещо повече, разполагам с науката, която подкрепя това твърдение! И не, не ви обещавам, че ще се сдобиете с безсмъртие, като Никола Фламел и магьосническия камък, но е добре да знаете, че някои всеобхватни проучвания показват, че оптимистите имат 11 до 15 процента по-дълъг живот от тези, които са винаги тъжни и мрачни.
Добре, но какво ще стане, ако не сте вечният оптимист? Ей така, просто не сте, и майната му.
Статистиките по-горе вероятно в момента ви карат да се почувствате още по-зле, нали? Значи не стига, че светът не е пълен със слънце и дъги за вас, а и сега в някакъв си блог откривате, че няма да живеете толкова дълго? WTF?!!!
Има Надежда!
За щастие дори най-пламенните песимисти могат да работят за постигане на по-позитивно настроение. С няколко стратегии можете да се трансформирате в човек, който поне не винаги вижда чашата по принцип напълно празна 🙂
Един от най-лесните и ефективни начини да започнете да гледате от светлата страна малко по-често, е всъщност да отделите време, за да прецените дали една негативна мисъл ви помага или по скоро вреди. По себе си знам, че е твърде лесно да се отпуснете в отрицателни спирали или нещастни прогнози за бъдещето, но ми се иска да ви насърча да направите пауза и да дадете крачка назад. Това ви дава шанс наистина да оцените ситуацията. И може да звучи налудничаво, но отрицателното мислене всъщност може да бъде самоизпълняващо се пророчество. Ако влезете в среща, мислейки „няма как подяволите това да се получи“, много вероятно е другият човек да прочете вашата отрицателна енергия и нещото наистина да не се случи! Същото важи и за интервютата за работа. Аз не смятам, че поставянето на нереалистични очаквания е разумно, но е добре поне да се възползвате от съмнението 🙂
Направете пауза и дайте крачка назад! Помислете отново!

Друг чудесен инструмент е да се насърчите да се усъвършенствате в реалността на вашата ситуация. Често ли мислите как ще похарчите всичките си пари и ще се разбиете безусловно? Често ли се притеснявате, от загубата на приятел, приятелка? Е, трябва да си поемете дълбоко въздух и да се отпуснете. Толкова много от нас са измъчвани от тези видове ежедневни тревоги, които всъщност са много малко вероятно някога да се случат, или ако са се случили вече, да се повторят 🙂 Погледнете ситуацията и вижте дали има някаква реална възможност тя да се случи, и ако не, опитайте се да си починете. Ако има нещо, което наистина би могло да покаже предстояща обреченост, отделете време и се опитайте да го поправите! Обадете му се! Отворете си спестовна сметка и започнете като детегледачка през уикенда. Всичко е под ваш контрол.

И последният и вероятно най-важният начин да станете по-оптимист, мисля си, е… може би се досещате?
Благодарност!
Някъде не ви е провървяло, човек, на който държите безрезервно ви е подвел, излъгал, наранил?
Намирането дори на едно нещо, за което да сте благодарни, ще ви покаже, че не всичко е тъмно. Намирането на тези малки, светли нюанси може да ви покаже, че винаги има нещо, за което да бъдете щастливи и положителни, дори и в най-мрачните времена. Започването на журнал за благодарност ще ви помогне да превърнете това в ежедневна практика и в крайна сметка да стане навик за вас.

Така че, вземете си един от нашите буркани, на който всяка сутрин да прочитате „Bee Positive“, и не забравяйте: Оптимизмът се крие точно зад ъгъла!

П.С. Ако се окаже, че и меда се е свършил, пишете ми, или се обадете. Сигурен съм, че ще измислим нещо по-добро..
Заедно!