В края на днешния ден стоях на една пейка в парка, държейки буркан липов мед GHoney. Слънцето залязваше, а моята приятелка, за която беше меда, закъсняваше. Но пък точно това закъснение беше повод да се загледам в буркана, и по-скоро в етикета му. Избираме различни послания, които слагаме върху етикетите на бурканите си с мед. Та …замислих се, че никога до сега не съм ви разказвал за историята на това послание. Сега ще го направя 🙂

You must be the change you wish to see in the world

Сигурно много от нас са чували този прочут цитат на Махатма Ганди, но се обзалагам на един буркан липов мед, че колкото и да сме го цитирали, цитирали, използвали в обучения и съветвали с него, може би никога не сме чували историята, която стои зад него. Сега ще ви я разкажа…

Сред стотиците хора, които чакаха да се видят с Махатма Ганди, бяха майка и малкият й син. Когато дойде техният ред, жената помоли Ганди да говори със сина и за яденето на захар. Ганди я помолил да се върне след две седмици, като и казал, че тогава ще говори с момчето. Майката се зачудила защо той просто не говори със сина й, когато те вече са там при него, но, разбира се, тя се съобразява с молбата му.
След две седмици те се връщат, и след като изчакват няколко часа за така важната среща, майката успява да се приближи отново до Ганди.
Чувайки отново искането и, Ганди разговаря с момчето, което се съгласява да започне да работи в насока да премахне сладкишите, с които се тъпче постоянно. След като благодари на Ганди за неговите мъдри и състрадателни думи, майката все пак остава любопитна и го пита, защо е поискал те да се върнат, вместо да говори с момчето още първия път? Какво се бе променило до тогава?
Ганди отговаря така: „При вашето посещение преди две седмици, аз също ядях захар.“ Той обяснил на жената, че не може да говори или да научи сина й да не яде сладко, ако той сам не е поел това пътуване.

Whatever changes you would like to effect in our society has to begin with you

Нека всеки ваш момент бъде пример за това, което съветвате другите, или това, което преподавате на другите!

Нека всяко ваше действие бъде отражение на вашите убеждения.

Нека всяка ваша дума да отразява вашите собствени мисли.

Най-добрите лидери, които света някога е познавал, са реформаторите, които са били отговорни и сигурни за собствената си промяна.

Ангажиментът за промяна няма почивни дни, той не позволява извинения. Това е истински ангажимент, който се прави от сърце, и който променя света, добавя му стойност!

Changing our face can change nothing. But facing our change can change everything.

Говорейки за промяната, ние не можем да промени нищо. Но показвайки нашата промяна, визуализирайки я, оставяйки следа,..това може да промени всичко.

Всеки един от нас може да остави отпечатък върху този свят, като направи живота си смислен по хиляди начини. Може да направи и живота на другите по-добър, дори и някога да се е смятало за невъзможно.

Ако искате да промените себе си, първо трябва да започнете да се променяте отвътре. Това е толкова просто и толкова трудно, толкова дълбоко и толкова мъдро.

Bee The Change You Want To See In The World

Между другото, това е може би един от най-любимите ми слогани, които пишем по бурканите с мед. Сигурно това е и причината да го виждате толкова често по тях 🙂 И в този ред на мисли, пчелите тотално промениха света и представите ми за липов мед с реколта 2019. Не мисля, че някога ще се повтори, но въпреки това не казвам никога! 🙂 Не мога и да го опиша напълно, колкото и да се опитах да го направя в статията „Липи и липов мед GHoney“ 🙂
Все още можете да го опитате, а ако сте го направили, оставете отзив за него тук: