Какво е общото между пчелите и шестоъгълниците?

Разбира се – това е пчелната пита! Какво знаем за нея? Eстетически приятна e на пръв поглед, ухае приятно, пълна е с пчели. Добреее. Не знам дали сте се замисляли, но в нея има нещо уникално – всяка една килийка в кошера е еднаква и е във формата на хексагон! Защо? Толкова ли няма някоя по-мързелива пчела, която да обърка дължината на някоя страна, или случайно да построи квадрат /например/? 🙂 Знаем, че грешки се случват непрекъснато, така че защо и пчелите да не сбъркат, съграждайки новия си дом с някоя различна от шестоъгълник форма?
Това е мноооооого стар, дори вековен въпрос. Римски учен на име Марк Теренций Варо размишлява върху него още около 36 г. пр. Н. Е. в „Концепцията на пчелата“. Той теоретизира, че има дълбока причина в поведението на пчелите да решат да градят по този начин домът си, като например възможността шестоъгълникът да събира повече мед, или някакво друго логично обяснение за избора на формата на пчелните килийки. Векове по-късно гръцкият математик Папус прави същото твърдение. Почти 2000 години по-късно американският математик Томас Хейлс написа математическо доказателство, което показва, че от всички възможни структури, пчелните пити използват най-малко количество восък. И не само това – те са най-ефективните структури в природата – стените се срещат под точен 120-градусов ъгъл, перфектен шестоъгълник.
Става ясно, че и Маркъс и останалите не сгрешат – пчелите са методични същества и разбира се, пчелната пита е практически най-добрата форма, когато става въпрос за задържане на най-много мед и използване на най-малко количество градивен материал – восък. Пчелите се нуждаят от сигурно място за цялата колония, за да живеят, както и в същото време за пространство, където да трупат запасите си с храна. Те очевидно нямат човки или нокти, необходими за построяването на каквото и да било, дадено им е да работят с восък! И тук идва най-трудната част – пчелният восък не расте върху дървета, нито по цветята. Пчелите трябва да консумират 6-8 килограма мед, за да произведат килограм восък! Това означава, че пчелите нямат място за неефективност! Те трябва да съхраняват и изграждат дома си във форма, която от една страна да съхранява максимално количество мед, а от друга – да използват най-малкото количество восък. И воала!!! Роди се пчелната пита, формата на която геометрично увеличава максимално пространството за продукцията на тези малки същества, и е основата на техния дом.

Сега всички разбираме защо шестоъгълникът е перфектната форма за килийките по пчелната пита. Но има и още…

Ще се опитам да обясня така: Помислете за всяка пчелна килийка, като за парче пъзел. Ако всяка форма имаше избор да варира по дължина или ширина, тогава всяка нова килийка трябва да бъде конструирана специално, за да пасне на тази, която е вече построена преди нея. Това би означавало, че няколко пчели ще изграждат килийки в даден момент, докато останалите стоят, похапват мед, и чакат онези да се изморят, да построят, за да могат те да продължат ..пъзела  (което определено не е начинът на пчелите, като се има предвид цялата им максимална ефективност).

Пчелите искат да свършат работата, и да я свършат като екип!

Вместо да конструират всяка килийка, за да пасне на последната построена от пъзела, пчелите създават еднообразни парчета, които знаят, че ще пасват идеално едно за друго. Като Лего 🙂 И, да – ако всички страни са точно еквивалентни, всяка килийка ще пасне идеално на всяка друга. По този начин всяка пчела може да изгражда килийка едновременно с другите, на основата на нейния идеален размер на шестоъгълник, и в крайна сметка цялата строителна работа ще бъде завършена за половината от времето. По думите на великия Чарлз Дарвин, пчелната пита е шедьовър на инженерството, „абсолютно перфектен за икономия на труд и восък“. 🙂

Знаете ли още, че …

 – Веднага щом пчелата залепи парченце восък, тя се забързва към следващата „строителна площадка“, за да продължи работата на друга пчела или да демонтира частички от нечий чужд строеж. В процеса на строеж на питата, голямо количество пчели /обикновено стотици, но най-малко 50/ се захващат една за друга, образуващи т.нар. строителна верига /гирлянд/. Често пъти съм наблюдавал как по време на градеж на нови пити в кошера цари абсолютен хаос. Да, изглежда така – всяка една пчела се задържа за някакви секунди върху една и съща „строителна площадка“, след което тича на другаде, пак се спира, връща се, тръгва …И си представете това със стотици пчели … Но знаете ли, колкото по-голям е безпорядъкът, толкова по-учудващ е реззултатът.

 – Дебелината на стените на восъчната килийка възлиза точно на 0,073мм. За постигането на такава прецизна точност, пчелите използват свой шублер. И той е съвършен. Пчелите почукват върху стеничката на килийката, и с помощта на своите пипалца измерват възникналите вследствие на почукването вибрации, по които разбират кога дадена стеничка е достигнала точната дебелина.

 – Пчелите трябва да изконсумират 8кг. мед, за да произведат 1кг. восък, с който могат да построят толкова килийки, че в тях да се събере 20кг. мед. WOOOOOOOOOOW!!!

П.С. Ако съм успял да ангажирам вниманието ви, и искате да прочетете и затвърдите повече знания за пчелният восък, може да го направите, кликвайки ТУК!

Ароматна свещ
с масла и пчелен восък GHoney

Стилна е, ухае прекрасно, прави въздуха по-чист!
* * *
Състав: Кокосово масло и пчелен восък, подкрепени с висок клас аромат без алергени!

ПОРЪЧАЙ