Случвало ли ви се е да се чувствате уморени още в 9 сутринта?
Често напоследък? Oups, имам добри и лоши новини за вас!

Здравейте, приятели на GHoney!
Ситуация днес ме предизвика да напиша статията, която четете в момента.
Днешния свят и съвременния начин на живот ни кара да се опитваме да жонглираме успешно между работа, социален живот, смислени взаимоотношения с близки и приятели, семейство, достатъчно сън, и всъщност резултата от едно такова „успешно“ и продължително жонглиране ни кара да се почувстваме меко казано доста претоварени. Така ли е? Когато начинът ни на живот започне да става твърде взискателен, естествено е да започнем да се чувстваме стресирани. Но в хронични ситуации, това може да доведе до изгаряне. Burn Out! В научно отношение се нарича “дисфункция на оста на HPA”. А оста на HPA е основна част от системата, която контролира реакцията ви на стрес, травма и нараняване.

Да споменем с няколко думи нашият неразделен другар стресът 🙂 Той е съзнателен или несъзнателен отговор на физически и/или психически натиск, и може да има отрицателен или положителен ефект върху вас. Положителният стрес ви позволява да се почувствате мотивирани и може да ви помогне да работите за дадена цел, но когато стресът стане хроничен, той може да започне да се износва върху вас и да ви накара да се почувствате като изгорени.
Бай д уей, знаете ли, че през 2019 година, Световната здравна организация включи изгарянето, като професионално явление в Международната класификация на болестите? Мдаааа – тази промяна се отнася конкретно за хроничния стрес на работното място, който не е успешно управляван (вида, който много от нас са изпитвали, а може би изпитват и в момента). Та, тя – тази болест,  включва чувство на изтощение, главобооооол, мигренаааа, негативизъм към работата си, /а понякога и към целия си живот/, и при всички случаи намалена професионална ефективност. Нека се върнем към темата за дисфункцията на оста на HPA /хипоталамус-хипофиза-надбъбречната жлеза/. Тя включва централната нервна и ендокринна система. Тези системи са отговорни за това как тялото ви се адаптира към стреса. Както бе споменато по-горе, хроничният стрес може да ви накара да се почувствате изгорени, но има и други фактори, които могат да допринесат за тази дисфункция на HPA, например възпаление, заболяване на черния дроб, проблем с щитовидната жлеза, затлъстяване. Вероятно вече сте чували за понятието „надбъбречна умора“ чрез медиите. Умората на надбъбречните жлези често се обяснява като  концепция, така, че един вид хроничният стрес може да доведе евентуално до това, надбъбреците ви да хвърлят бялото знаме и да се откажат. Е, едва ли е толкова просто. Но от това, което знам по темата, си мисля, че не само вашите надбъбреци биха го направили. 🙂 Вашият хипоталамус, хипофизна и надбъбречна жлеза работят заедно, за да регулират реакцията на вашия стрес, метаболизма и мотивацията ви! Което ще рече, че всички те се нуждаят от подкрепа!

Какви са симптомите на дисфункция на оста на HPA?

  • емоционално и физическо изтощение
  • умора
  • безсъние
  • мозъчна мъгла /забравяме/
  • слаба имунна система
  • проблеми с отслабването
  • тревожност и депресия

Какво можете да направите, за да подобрите това?

Нулирайте своя циркаден ритъм.
Вкарайте в режим организма си, метаболизма си, умствената активност през денонощието, и не на последно място съня си! Скоро ще напиша статия, която потъва дълбоко в начините ни на сън и това как можем да получим по-добър нощен сън. Що се отнася до сега, искам да кажа, че сънят позволява на тялото ни да се подмлади. Нека се опитаме да си доставим 7 до 9 часа сън на нощ.

Вземайте адаптогени!  Каквооооооо? Ами, да! 🙂
Адаптогените са билки, които могат да помогнат на тялото ни да стане по-устойчиво, независимо дали кортизолът ни е висок или нисък /дали сме в стрес, или не/! Някои билки притежават категорично действие по отношение на определени здравословни състояния. Цялата китайска традиционна медицина и Аюрведа са изградили точна система за прием на определени такива. Един от най-често споменаваните, носещи ползи са: жен-шен, сибирски жен-шен, ашваганда, родиола и трибулус.

Огледайте се за причината за проблема.
Както споменахме по-рано, дисфункцията на оста на HPA не се причинява само от стресиращ начин на живот. Възпалението, затлъстяването и състоянието на черния дроб и щитовидната жлеза оказват влияние върху функционирането на оста на HPA! Имайте предвид всичко това.

Не допускайте недостиг на хранителни вещества!
Необходими са различни витамини, протеини, аминокиселини и други вещества, за да подпомогнете поддържането на тялото си в стресови ситуации. Витамините от група B играят голяма роля в поддържането на здравословен отговор на стреса, докато например магнезият е важен за отпускане на мускулите и ума ви. Любимият ми начин за започване на деня е G-POWER – великолепна формула, идеална за изграждане на силен имунитет, за активиране на ума, за насърчаване на оптимална производителност, сила, възстановяване, за борба с вредните последици от стреса и подхранване на  тялото, като цяло. Използвайте промо код „natural power“ и спестете 10% от цената на тази суперхрана при следващото си пазаруване от GHoney.

Добавете медитация в ежедневието си!
Дългосрочното практикуване на медитация е полезно за подобряване на вниманието, и ви позволява да тренирате мозъка си по време на стрес.

Включете пчелни суперхрани в храненето си!
Ние вярваме. Не! По скоро отлично знаем, че пчелите са истински суперзвезди. Затова полагаме много внимание, и с уважение се обръщаме към техните продукти – суперхраните на кошера – суров мед, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец – формулираме ги в мощни уелнес продукти. И те работят!
В GHoney сме посветени да споделяме повече от тази пчелна магия с вас, за да се опитаме всички заедно да продължим да живеем най-добрия си живот!

ПОРЪЧАЙ ПЧЕЛНИ СУПЕРХРАНИ ТУК:

В заключение:

Научете се да казвате „НЕ“ и си задайте граници!
Това е, което ми отне много години, за да се науча, а може би и все още се уча.
Ако постоянно се поставяте в стресови ситуации в името на нещо или някой друг, ако правите неща, които не ви носят удовлетворение и се оставяте да ви товарят все повече и повече, а ви уважават и ценят все по-малко и по-малко, няма заплата, която да ви донесе нужната радост, нито пък билка или добавка, които да могат да решат проблемите ви. Има неща, на които просто не можете да кажете „не“ – като да изнесете боклука, или да изгладите една пералня с пране. Но можете да кажете „не“, когато усещате, че се пренатягате и правите компромис след компромис със себе си.
Научете се да казвате „не“ и  го направете една абсолютно съзнателна практика.
СА МО У ВА ЖЕ НИ Е!
Започнете от днес!