Пчелният прашец е една от най-богатите на полезни вещества храни на планетатa, но знаем ли как да го използваме пълноценно?
Свежият пчелен прашец съдържа повече протеин на грам от всеки наличен животински продукт, в състава му е около 40% протеин. Пълен е с витамини от група В, както и всички 22 основни елемента, като витамин В1 и витамин С, които подобряват сърдечно-съдовото здраве. Витамин С подпомага имунната система, а витамин В6 и биотина помагат за балансиране на енергийните и хормоналните нива в организма.

Свежият пчелен прашец осигурява изцяло натурална енергия за тялото ни. Въпреки че се използва в китайската медицина от години, той едва сега започва да набира популярност при нас, като ползите от него все повече се говорят.

Прашецът винаги носи ползи за нас, но подложен на загряване може значително да намали положителните си ефекти. Загряването на гранули от пчелен прашец може да намали активните ензими в продукта, както и напълно да ги убие и да намали хранителната му стойност като цяло. Поради това трябва да се подхожда с особено сериозно внимание и при сушенето му, защото изложен на неподходящи условия, след това рискуваме да ядем абсолютно безполезен продукт. Пясък. Наскоро мой приятел ме запозна с пчелар, който видях да суши цветен прашец в стар хладилник, опакован отвътре с алуминиево фолио и с вградена вътре халогенна лампа, която да вдига температурата. Останах меко казано потресен! Температурата вътре може би става и 100 градуса, при което всички ползи от прашеца остават някъде там …преди да влезе в „хладилника“. Няма да кажа нищо повече по това. Просто исках да се замислите и да бъдете по-критични при избора си на пчелни продукти, и в частност производителите на такива.

Препоръчвам ви да добавяте пчелен прашец към храни, след като вече са приготвени, или към храни, които не се нагряват! Ако не сте запалени по вкуса на пчелния прашец, това лесно може да се промени, като добавите към него някакви подправки, например канела . 2гр. цейлонска канела е отлична идея към пчелен прашец сутрин. По долу ще ви предложа само някои от начините, по които можете да се насладите на консумацията на пресен пчелен прашец, като се възползвате максимално от неговите хранителни и здравословни ползи:

Като добавка към…
Използвайте пчелен прашец като добавка към храна.
Поръсете го върху зърнени храни, овесени ядки или върху купичка кисело мляко за вкусна и здравословна закуска.

Мюсли
Създайте своя собствена гранола, като използвате пчелен прашец в сместа, докато тя е все още влажна и лепкава, за да придадете абсолютния здравословен обрат на тази често срещана храна за закуска 🙂

Добавка към смути
Пчелният прашец може лесно да се смеси с всяко пюре, смути, като това ще донесе сериозни антиоксидантни ползи и добър вкус.

Поръска към салата
Може би не толкова популярен метод в България за използване на пчелен прашец, но искам да ви споделя, че определено можете да си спечелите овации от компанията, поръсвайки го върху зелена салата, или салата с авокадо например. Представете си свежа салата със зелен цвят, поръсена със златни гранулки прашец от овошки. OMGP! Да не говорим какъв сладък и неповторим вкус с безброй хранителни ползи ще ни донесе това.
Използвал съм пчелен прашец и в салатни дресинги, като например медена горчица, или дори дресинг с чесън /wow/:)

Сладки лакомства
Създайте си свои собствени протеинови барове, сладкиши или десерти, като използвате пчелен прашец към състава. Лесно се добавя, и е фантастично за вашето здраве. Ето ви още един идеален начин да получите допълнителни хранителни вещества в закуската си, или в храненето си преди тренировка. А тъмен шоколад  с пчелен прашец? А поничка? Палачинка с вишнево сладко и пчелен прашец? Добро утро! 🙂

Пчелен прашец върху сандвич
Може да се насладите на тоста си с фъстъчено масло, но защо да не добавите малко вкус и хранителни ползи едновременно с това? 🙂 Спомняте ли си онези снимки, които ви показвах в страничката ни във фейсбук, от които на някои им потекоха и лигичките? Добреееее 🙂
Поръсете пчелен прашец върху сандвича си, върху сандвичите на децата си, за да добавите богатство от хранителни вещества, а в същото време и още по-разкошен вкус!

Съхранение на пчелен прашец

Пчелният прашец трябва да се съхранява на хладно и без пряка слънчева светлина място, а свежият /несушен/ пчелен прашец – директно в хладилник! Ако спазите това, той е в състояние да запази всичките си хранителни свойства за достатъчно дълго време, и няма да ги загуби в процеса на съхранение. Правилното съхранение гарантира, че пчелният прашец остава свеж и готов за употреба винаги, когато имате нужда!

Преди да консумирате пчелен прашец …

Важно е да проверите дали не сте алергични към пчелните продукти, преди да започнете да консумирате големи количества пчелен прашец. Поради това ви препоръчвам да започнете с прием на буквално няколко гранулки, и бавно да увеличавате, докато достигнете около две супени лъжици на ден. За деца – по същия начин – започвате само с няколко гранули в началото, до чаена лъжичка и малко повече в последствие. Чрез бавното увеличаване на количеството пчелен прашец си гарантирате, че няма да има нежелани реакции, а и за тялото ви ще бъде добре баааавно да го въвеждате в него.

Всеки човек, който е консумирал пчелен прашец и е усетил задух, или засилен сърдечен ритъм, чувства виене на свят или някакво друго неразположение, е добре да прецени и да потърси медицинска помощ. Спомням си как моя приятелка се возеше на задната седалка в колата ми, и аз щастлив от извадения току що през деня прашец и подадох бурканче да усети свежестта и ароматите. В момента в който отвори капачката и душна, стана магия 😀 Приятелката ми започна да киха, кашля и „плаче“ със сълзи едновременно 🙂 🙂 🙂 И това продължи може би един час, като през цялото време бях на стендбай да я заведа до бърза помощ. Добре, че като пчелар винаги имам по някое блистерче алергозан в колата 🙂

Ползи

Консумацията на пресен пчелен прашец може да помогне за лечение на алергии. Наред с ползите за имунната система и общото здраве може да помогне за сърдечно-съдовото здраве и функционирането на капилярите, както и за общо увеличаване на силата, енергията ви. Именно затова много от най-добрите спортисти и спортни хора в света използват пчелен прашец в ежедневната си диета. Натурален продукт с многобройни ползи, има доказано увеличаване на издръжливостта и намаляване на пулса в покой. Пчелният прашец ви осигурява решение без химикали за много от търсените ползи, към които спортистите се целят. Пчелният прашец също така спомага за контролиране на дисбаланси, причинени от  промени в теглото, като работи за стабилизиране на метаболизма, а и дори мога да кажа по себе си, че го увеличава /забързва/.
С ниско съдържание на калории, пчелният прашец включва и лецитин, който помага да се разтварят мазнините в тялото ни и да се поддържа тялото здраво и функциониращо правилно, и пак ще повторя – без да се налага пиете фет бърнъри и каквито и да било химикали и неестествени продукти.

ПОРЪЧАЙ ПРАШЕЦ!