Преди години реших, че искам да бъда нещо като посланик на пресен пчелен прашец в България.
От тогава изчетох купища литература, говорих с различни хора, посетих различни места в чужбина, опитвам се да подобрявам с всяка изминала година /с всеки пчеларски сезон/ практиките си на добив на пресен прашец от пчелините на GHoney. Целта е една – ЗДРАВЕ!
Зад всичко това стои една моя лична история от не много отдавна. От нея всъщност произлезе тази ми силна мотивация да говоря и да доведа пресния прашец до колкото си може повече хора. Прекалено лично е, за да го споделя тук, но повярвайте ми, свежият прашец от кошера е храна, за която си струва да се говори!

Добре дошли в блога на GHoney.
Аз съм Галин Рачев и на прага на пролетта, днес ще ви говоря за ползите от пресния прашец, и за това как можете да ослабвате здравословно с него.

Всички искаме да изглеждаме добре, но често правим диети, които ни карат да се чувстваме по-зле, а не по-добре. Четем за диетата на този, на онзи …приятелка се похвалила, че свалила тоооооолкова много килограми за тооооолкова кратко време. И ние – даваййй. Пффффф.
За съжаление не са все още много хората които знаят, че има чудотворна храна, която ни помага да отслабнем, но в същото време се грижи за това, да останем здрави. След края на тази статия, вие ще знаете!

Пчелният прашец е изключително сложна храна, богата на аминокиселини, витамини, минерали и ензими.
Едно пчелно семейство осигурява между 1 и 7 килограма суров цветен прашец годишно. /не бързаме да правим сметка на пчеларя! Това, че пчелите събират толкова не означава, че пчеларя събира толкова ;)/ Всеки ден пчелите събират около 50-250 гр. цветен прашец от растенията. Те обикновено събират прашец от един и същ растителен вид, но могат да отидат и при различни видове. Следователно резултатът от това е, че цветът на цветния прашец, събран от цветовете на цветята може да варира, от ярко жълт до черен.
Пчелният прашец е станал известен като суперхрана, което носи много ползи за здравето на тези, които го консумират. Един от основните положителни фактори на пчелния прашец е фактът, че той може да допринесе за отслабване. Що се отнася до затлъстяването, диетата на повечето хора е голяма част от проблема, и това е така, защото храните, които консумираме, са всъщност супер бедни на хранителни вещества.

Какво е пресен пчелен прашец?

Ако участвам в открит урок пред ученици, бих обобщил, че прашецът е онзи фин прах в тичинките на цветята, който пчелите смесват със слюнка и образуват топченца, които транспортират върху задните си крачета до кошера 🙂 На вас днес бих казал същото, а с повече подробности бих ви предложил да изчетете статиите, посветени на пчелния прашец в блога на GHoney. За целта кликнете горе на лупичката и напишете „прашец“ Ще излезнат доста резултати като възможности 🙂

Суровият прашец е мек и има мощно флорално ухание. Той е една от най-чистите и пълноценни храни, истинско чудо на природата, използвана от древните египтяни и китайците като естествено лекарство за поддържане здравето на тялото. Пресният пчелен прашец е един от най-важните източници на растителни протеини, пълен с аминокиселини, които се абсорбират директно в храносмилателния тракт, без да се налага тялото да работи усилено за това. По този начин той е отличен източник на протеини, особено за вегетарианците, или за тези, които постят. Сложният състав на суровия прашец го прави пълноценна естествена храна, с безброй ползи за човешкия организъм. В обобщение, пресният пчелен прашец съдържа повечето хранителни вещества, от които се нуждае човешкото тяло, за да живее. Той е богат на витамини, минерали, протеини, липиди, захари, есенциални мастни киселини, ензими, каротеноиди и биофлавоноиди. Има антибактериални, противогъбични и антивирусни ефекти, укрепва капилярите, намалява възпалението, стимулира имунната система и намалява нивата на холестерола.

Как свежият пчелен прашец помага при отслабване?

На първо място трябва да разберем причините, поради които пчелният прашец може да ни помогне да отслабнем.
Той действа, като стимулира метаболизма, което ускорява изгарянето на калории. Той също така коригира всички химически дисбаланси в метаболизма, дисбаланси, които биха могли да доведат до наддаване на тегло. Свежият пчелен прашец регулира апетита ни, и в същото време е естествен енергизатор. Прашецът съдържа всички основни хранителни вещества, необходими за поддържане на живота.

Резултатът след диета с пресен пчелен прашец? – Тялото абсорбира по-малко мазнини, като ви дава контрол над теглото си, плюс значително повишаване на жизнеността и енергията. Прашецът също е мощен антиоксидант, който помага за неутрализиране на свободните радикали и спира преждевременното стареене. Комбинацията от всички тези ползи, повишените нива на енергия и здравословния начин на живот, ще гарантират, че загубата на тегло е естествена и постоянна.
Пресният прашец е чудесна храна и може би най-голямото предимство от приемането му е, че когато консумираме малко количество прашец всеки ден, ние даваме на организма дневните хранителни вещества, от които се нуждае … с доза прашец, съдържащ само 90 калории!
Ще повторя: Суровият прашец съдържа всички основни хранителни вещества, необходими на човешкия организъм. Не случайно, освен като самостоятелен продукт, ние го влагаме като основна съставка в един от бестселърите си – G-Power!

Как да консумираме пресен пчелен прашец?

Когато приемаме пресен прашец за първи път, се препоръчва да се започне с една малка чаена лъжичка, за предпочитане сутрин на празен стомах, като постепенно за около две седмици увеличавате дозата до една супена лъжица. Пресният прашец се консумира най-добре, като го държите под езика до пълното му разтваряне. /това между другото е добра практика за всички първички пчелни продукти! Ако не я знаехте до момента, бих се радвал да я запомните от мен!/ За възрастни препоръчителната доза прашец достига до 3 супени лъжици на ден!

Пресен пчелен прашец за детоксикация!

Пресният прашец е вегетативен пробиотик, което означава, че помага за регулиране на храносмилателните функции, а също така е отличен за детоксикация. Детоксите стават все по-популярни сред известните личности и в социалните мрежи, но много малко хора се съобразяват с това, че за да имат желаните резултати и за да изглеждат добре, те също трябва да бъдат здрави, като най-добрите добавки в случая са естествените.
В 100 грама прашец получаваме толкова незаменими аминокиселини, колкото бихте намерили в 1/2 килограм говеждо месо, или 7 яйца. Само с 30 гр. прашец лесно можете да консумирате пълния си дневен прием на аминокиселини.

Суровият прашец е изключително ефективен детоксикатор, който дава по-дълбока и дълготрайна детоксикация.
Скорошни микробиологични лабораторни изследвания показват, че суровият прашец съдържа лактобацили и бифидобактерии, които идват от стомаха на пчелите. Те са полезни и за храносмилателния ни тракт, защото възстановяват чревната флора.

С какво и как можем да комбинираме цветен прашец за ефективно отслабване?

Любимият ми въпрос по темата! 🙂 Нека ви споделя мнението си…
Пресният пчелен прашец е чудесна суперхрана при диети за отслабване, но въпреки това, за отлични резултати трябва да го комбинирате със здравословна хранителна диета и физически упражнения. Не знам защо, но от 100 запитани, 90 ще отговорят, че консумират прашец разтворен в кисело мляко. Всъщност, знам защо 🙂 И половината от тези 90 ще се опитат да ме убеждават, че трябва да го накиснем от вечерта в хладилника, иначе не ставало. Кое не ставало – не знам 🙂 Кофтито е, че и повечето колеги пчелари повтарят тази заучена от дядовците си практика, като сякаш никой не иска да „рискува“ да кривне крачка в страни.
Искате ли да ми повярвате и заедно да обърнем тези закостенели и скучни начини на прием на прашец?
Написах цяла статия по темата. Може да я прочетете тук:
На мен лично, не всяка сутрин ми се започва с кисело мляко. Понякога просто нямам време за това, друг път не ми се яде, трети път ми е достатъчно студено, за да започна деня си и със студено кисело мляко от хладилника. Хайде стига! 🙂 Има толкова вкусни и здравословни начини за консумация на прашец. Може да го добавите както към фрешове, студено пресовани натурални сокове, салати, така и като поръска върху свежи плодове и зеленчуци. Можете дори да го поръсите и върху здравословна палачинка с лешников тахан! Честито! 🙂 Една чаена лъжичка прашец може да се приема на закуска, например с плодове. Поръсете си плодовата салата и пратете много здраве на киселяците, които не приемат този начин за „правилен“! В подкрепа на последното ще кажа, че фибрите в плодовете дори още повече ще засилят ефекта на цветния прашец!

Проучване

През март 1992 г. Патрис Перси дю Серт, страстен селскостопански инженер и френски пчелар, страда от здравословни проблеми, причинени от лощи условия на труд. Намирайки се в началото на пролетта, когато пчелите току-що започват да събират своя прашец, той бива привлечен от приятния цвят, аромат и свежест на поленовите зърна. Патрис Перси започва да консумира пресен пчелен прашец и след само седмица се почувства много по-добре. Той прави три успешни курса с пресен пчелен прашец върху себе си, преди да изпробва този лек и върху свои близки. Отбелязва забележителни подобрения в здравето и психическото състояние на всички, които са опитвали тези сурови поленови лекове. От този момент нататък Патрис Перси дьо Серт, който сега често се нарича „бащата на пресния пчелен прашец“, започва широкомащабно изследване върху цветния прашец, като създава цяла изследователска лаборатория, за да разбере и знае повече. След 14 години интензивни и забележителни изследвания, той издава книгата, наречена „Ces pollens qui nous soignent“ /Тези полени, които ни лекуват/, която има голям успех и бива преиздавана няколко пъти.

Откъде да закупя пресен пчелен прашец?

В свят на стрес и замърсяване, където храната често е недостатъчна богата и полезна, суровият прашец е естественият продукт, от който се нуждаем за по-здравословен живот. Трябва обаче да внимаваме къде го купуваме, за да гарантираме, че е с нужното високо качество и работи в полза на нас. Пазарите не са най-доброто място за закупуването му, в аптеките го няма /по обясними причини/. Можете да си го закупите директно от „Пчелин 1“ на GHoney, както и от онлайн магазина ни в периода от края на месец Април, до края на годината. Ще го получите гарантирано чист и свеж, подкрепен с индивидуални препоръки за дозите и начините на прием от мое лице, съобразени с вашите цели.

В заключение

Свежият пчелен прашец намалява усещането за глад и желанието за храна. Той балансира метаболизма, ускорява изгарянето на мазнини, фантастичен е за детоксикация и ви дава енергия, жизненост и още толкова много други ползи за здравето, които не винаги са задължително свързани с отслабването 🙂

ПОРЪЧАЙ ПРАШЕЦ!