Здравейте приятели на GHoney – български бранд за натурални пчелни суперхрани и козметика с мед.
Трябва да осъзнаем, че просто обявяването на 20 май за Световния ден на пчелите, не прави много за тях и другите опрашители. Основната работа насочена към тяхното запазване, все още чака да бъде предприета, и Световният ден на пчелите е отлична възможност в това отношение. Считам, че повечето пчелари и природозащитниците биха искали да помолят всички да помогнат за подобряване на условията за пчелите, като по този начин се подобрят условията за оцеляване на хората. Не са необходими големи стъпки. Това, което е от значение, е всяко действие, което улеснява съществуването на пчелите! Например:

Считам за абсолютно добра кауза, детските градини и училищата да поддържат връзка с местните пчеларски сдружения /където няма такива – директно с пчеларите/ и заедно да организират редица различни дейности:
– Посещения на пчелина, където да се запознаят с работата на пчеларя.
– Подробно запознаване с продукти от мед и ползите от тях.
– Запознаване /защо не и засаждане/ на медоносни растения.
– Създаване и изграждане на мини ферма за пчели и други опрашители в градината, двора, терасата, покрива и др.
– Приготвяне на закуска, съдържаща мед и други продукти от кошера. Може би тук е момента да изразя и становището си по т.нар. „безплатна закуска“, която децата от I до IV клас получават ежедневно в училище. Истината е, че държавата се прави, че прави нещо за децата, фирмите се правят, че доставят нещо на децата, а децата се правят, че им харесва. Колко от децата са пили топло мляко или чай с мед за закуска през зимата? А колко – медовина през топлите дни? Колко от фирмите в България си позволиха „лукса“ да закупят суров пчелен мед от местен пчелар и да намажат филийка с масло и мед, вместо бледото подобие на „Софийска баница“, или филия с лютеница, ама не точно лютеница? Колко фирми? Аз знам само за една …
– Сещам се и за една страхотна инициатива, която сътворихме с моите приятели Иван Маджаров и Ирина Чалъкова – учители по призвание в ОУ „Паисий Хилендарски“ – гр. Казанлък. Задължително прочетете ТУК! Инициатива, която повлече след себе си и още няколко такива, за които аз знам из страната. С очите си видях радостта и заинтересоваността към пчелите от страна на децата. И това ако не е празник …

Всеки човек би могъл да допринесе за запазването на пчелите!

– Посейте медоносни цветя на балкона или в градината си, не се ядосвайте на глухарчетата че никнат в райграса – пчелите обичат глухарчета. Аз – също 🙂
– Купувайте мед и други пчелни продукти директно от пчеларите! Изразявайте подкрепа за пчеларите! Преди 100 години те са били уважавана прослойка от обществото. И пак ще бъдат!
– Пазете старите ливади! Те са разнообразен набор от цветя и билки, които са качествена храна за пчелите!
– Използвайте препарати, които не вредят на пчелите. Пръскайте при безветрево време, рано сутрин или късно през нощта, когато пчелите вече са се оттеглили от цветовете. Пръскането по всяко време на деня е престъпление!
– Не се сърдете на комшията, че е сложил 5 кошерчета в двора, и пчелите му преминават през двора ви в стремежа си да намерят храна. Тези пчели ще опрашат черешата ви и по този начин тя ще даде 30% повече плод.
– Посейте си лавандула. И мащерка! Иииии босилек. Липа! Поне една липа през живота си!

В края на днешния ден …
22:22
Искам да ви поздравя с Международния ден на пчелата!
Бих бил щастлив да знам, че в резултат на всичко това, което виждате тук …
GHoney …всички уникални продукти, които достигат до вас, статиите, които четете тук в блога на GHoney, всички снимки, разкази …ПОЛЗИ …
Бих бил щастлив да знам, че успявам да ви предам поне малко парченце от моята страст към пчелите.
Защото това е моят начин цялостно, всички заедно да спомогнем, да повдигнем, да създадем отношение и култура относно нашите малки жужащи приятели.
Защото го заслужават! Заслужават го с две ръце! И защото имат нужда от помощ! Очудвате ли се?
Всъщност, едва ли някога са имали по-голяма нужда от помощ колкото днес!
А в същото време ние – човеците никога не сме били по-неразумни и повече егоисти по отношение на пчелите.
Рушим света им …
Рушим света ни!
А той – света – е един!

В края на днешния ден оставаме BEE-Позитивни!

П.С. Споделете статията с приятели! Аз ще почерпя с мед и масло някой ден 🙂