Пчелният мед е най-идеалния и уникален природен подсладител, който на всичкото отгоре е и универсално терапевтичен! Съгласни ли сте с мен?

Здравейте и добро утро/добър ден на всички!
Дъждовен ден в средата на април. Водата, която толкова много всички чакахме. Пчелари, зърнопроизводители, земеделци …
Дъждовно е, и аз, както милионите жужащи приятели /пчелите/ съм си вкъщи.
Знаете как е сутрин – кафееее, лъжица мед, фейсбук, инстаграм, планирам задачки, наслаждавам се на кореспонденции с вас. Днес освен всичко, слушам и дъждовните капки, които така приятно румолят по покрива. Опитвам се да изолирам останалия шум от булеварда. Почти успешно, но почти 🙂 В природата и на пчелина е друго. Само нейчър саундс. Идилия 🙂
Какво ме провокира да напиша днешната статия?
Попаднах на платена публикация от известен български бранд, който сигурен съм – всички вие познавате. Публикацията започваше така:
„Питахте ни защо липовият мед на ********* не се захаросва? Отговаряме: …“
При което отговорът буквално ме втрещи!!!
„Липовият мед се захаросва по-бавно, особено когато е чист и няма примеси“, и два реда по-натам в отговора „Преди пакетиране медът се декристализира внимателно при ниска температура за продължителен период от време. След това преминава през много фин филтър, за да се съберат останалите кристалчета, които са основа за последваща кристализация.“
Разбира се, коментирах публикацията.
Никой не отговори.

Няма да изпадам в повече подробности. Не считам за разумно повече от това.
Предлагам да се фокусираме върху важните неща, които е добре да знаем, а именно:

10 неща, които трябва да знаем за суровия мед!!!

Суровият мед е мед, който не е нагряван или пастьоризиран и съдържа естествени витамини, ензими, мощни антиоксиданти и други важни хранителни вещества. Суровият мед има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства и спомага за здравето на храносмилателната ни система. Суровият мед също така съдържа и цветен прашец, който може да укрепи имунната система на човека и да намали симптомите на алергия. Когато вземам медът от кошера, аз го наливам в големи матуратори, с вместимост от по 350кг. всеки. Там той отлежава за няколко денонощия, където попаднали частици от пчелни тела, или парченца восък, изплуват на повърхността, и се отстраняват. Добит по този начин, медът ще съдържа полени, който попринцип си присъстват в така да го наречем оригиналния мед от пчелите. Ако този  мед се консумира редовно, той може да намали симптомите на алергия от прашец при хората.
Преди да продължа, искам да ви кажа нещо важно, за което не знам дали сте се замисляли. Купувайки мед от GHoney, или други местни производители на мед, вие всъщност купувате ползи! Истински суровия мед има полезните свойства, които хората са използвали от векове за лечение на много заболявания. Закупувайки мед от местен пчелар, на който имате безкомпромисно доверие, вие всъщност си купувате ползи! И едновременно с това ни подкрепяте да продължим каузата на пчелите и суровите продукти, които те ни носят.
Няма да пропусна да споделя и, че повечето търговски мед не използва моите /нашите/ методи на добиване на меда. Всъщност, те не добиват, те преработват!!! Използват много фини филтри, загряват меда, за да стане достатъчно течен за лесно преминаване през тези филтри, и създават т.нар. пастьоризиран мед, с дълъг срок на годност, който трудно кристализира /захаросва/. После пишат статии в инстаграм как меда от липа не се захаросва, вие четете, аз бойкотирам, и така …
Запомнете едно: Пастьоризираният и ултрафилтриран мед НЯМА хранителните предимства на суровия мед!

1. Суровия мед – напълно натурален продукт!

Суровият мед е 100% природен, натурален продукт!
Когато сте в магазина, или по пазарите, уверете се, че получавате суров и нефилтриран мед, който е 100% чист. Това в повечето случаи означава, че този мед е добит от пчеларите. Само те /Пчеларите/ гарантират запазването на естествените качества на меда при добиване и пакетиране! Тези отговорни пчелари също така се грижат за пчелите по пътя за получаване на естествения, устойчив мед. Те са може би единствените партньори на пчелите, които вярват неизменно в тях, в тяхната щедрост, уникалност, неповторимост, в смисъла на съществуването им, а не само да се възползват от тях.

2. Суров! Не пастьоризиран!“ title_align=“left“ title_size=“h5″ title_color=“custom“ separator_style=“dashed“ custom_title_color=“#d6a230″][vc_empty_space height=“16px“][vc_column_text]

Пастьоризацията е процес на загряване на меда при високи температури.
За да се улесни пакетирането, и за да добие меда по-привлекателен вид. Всъщност, той си е привлекателен по природа, само че пастьоризирането го прави да стои течен за дълъг период /понякога вечно/.
Но този процес убива и хранителните вещества, които естествено се срещат в меда, като витамини и ензими.
Суровият мед никога не е пастьоризиран!
След като нашият мед се подложи на всички лабораторни анализи, за да се уверим, че той е най-качественият мед, ние просто го наливаме в буркани и му лепим етикет „Bee Positive“ 🙂 Толкоз! Какви пастьоризации, какви финни цедки. Оставете цедките за кафето!

3. Пълен с хранителни вещества!

Витамини, хранителни вещества, антиоксиданти, ензими …
Благодарение на богатото съдържание на суровия мед, той работи като перфектна замяна на захарта. Преработената захар има нулеви ползи, и рано или късно идва с катастрофа.
Със суровият мед не е така. Но витамини, хранителни вещества и антиоксиданти се съхраняват само в него. Пастьоризацията на меда завършва с още една преработена захар! Така че, когато избирате естествен подсладител, изберете вкусен суров мед, за да запазите всички хранителни вещества непокътнати.

4. Не филтриран!

Както вече споменах по-горе,
изцентрофугирания мед GHoney се налива в големи по обем съдове от неръждаема стомана, където престоява 2,3,4, или колкото е нужно денонощия. По повърхността излизат всички балончета въздух и попаднали в него нежелани частици, като восък, части от пчели или понякога цели пчели, парченца от пити и др., които биват отстранявани, преди да напълним меда в буркани. По този начин гарантираме едновременно чист и пълноценен мед!

5. Съдържа полени!

Суровият и нефилтриран мед съдържа цветен прашец, което е нещо добро! Наличието на цветни полени ни позволява да проследим откъде идва нашия мед, да установим до голяма степен източниците на нектар, и да гарантираме, че е 100% истински мед. Съдържанието на полени ни дава възможност да разберем от какъв вид растения или цветя пчелите са донесли нектар, от който са направили меда.

П.С. Винаги съм се учудвал на колеги, които продават мед от липа например, почивайки само и единствено на това, че в близкото село имало толкова липи, и така миришели вечер …Или пък мед от кориандър, щото „аз нали виждам ..той къра пълен с кориандър“
Това е крайно несериозно за мен! Преди около 5 години транспортирах двайсетина кошера с пчелни семейства и ги сложих по средата на огромен блок лавандула, собственост на мой приятел. По-късно лабораторния анализ показа наличие на по-малко от 20% лавандулов полен в състава на меда. Защо? Нали кошерите бяха в средата на огромен блок лавандула? Можех ли да ви кажа, че това е лавандулов мед, само защото визуално така съм преценил? Това е тема за друга статия, но считам за добре, че ви я загатнах.

6. Няма скрити съставки!

Купувайки суров /необработен/ мед, вие знаете точно какво има вътре: Мед!
Не казвам, че меда в магазина не е мед, но представете си, че понякога медът може да е с малко добавен царевичен сироп, или глюкоза, или кой знае какви други добавки, които имитират мед, за да запълнят повече буркани и да спечелят повече пари.
Работя върху идея, как тази година да направя лабораторните анализи на всички партиди мед GHoney леснодостъпни и видни за вас. Дори се очудвам на себе си, след като така или иначе инвестирам не малки суми пари, за да знам какво точно ви предлагам, защо до сега не съм предприел действия, с които да ви запозная отблизо с анализите на меда, който купувате.

7. Мммм, Вкусен е!

При запазването на меда, такъв, какъвто е, ние също така запазваме неговия автентичен вкус! Такъв, какъвто е. Какъвто природата и пчелите са го направили.
И, да, аз никога не мога да гарантирам, че акацията, която толкова ви хареса тази година, догодина ще се повтори същата. Но точно в това намирам и част от чара в пчелните продукти на GHoney – еднакви, в това да са различни, и различни – в това да са еднакви.
Вярвам, че ме разбирате 🙂

8. Източник на чисто гориво!

Суровият мед съдържа естествени хранителни вещества, които ни помагат да вървим напред през целия ден. Суровият мед също има нисък гликемичен индекс, което означава, че тялото обработва съдържанието на захар бавно. Което пък означава, че нямаме резки сривове и пикове на нивата на захар!
Следващия път, когато зареждате сладко, просто подминете всички вафли, бисквити и съмнителни десерти с добавена захар, или не дай си Боже – заместител на захар. Направете ползотворна за тялото си сделка: GHoney! Поръчвате малко суров мед, и всичко е ок. Ако пък натисните бутона за поръчка и на следващия ден се окажете с бурканче G-Power в ръцете си, OMG …това наистина би бил най-добрия натурален заряд, който да предложите на тялото си, без значение дали е след сериозна физическа тренировка, или след часове писане на код пред компютъра, или за вдигане на имунитета след поредния вирус, или …

9. Няма срок на годност!

No expiration date! Really?
Да! Прочетохте абсолютно правилно! Ако пчеларят си е свършил добре работата и е извадил меда в точното време, а не по-рано, ако и вие си свършите вашата работа и съхранявате меда по начин, описан на задния етикет от производителя,
то меда ви няма да се развали. Няма срок на годност. Именно защото вярвам в това, написах, и продължавам да пиша по етикетите на GHoney, че на практика, съдържанието в бурканите е вечно, при правилно съхранение! И в подкрепа на това твърдение, ще ви покажа на снимка буркан полифлорен мед на 10 години. Един от първите буркани мед в историята на моето пчеларстване.
Обърнете внимание – капачката е корозирала, меда е ок!

10. Кристализира!“
Тъй като суровият мед е напълно натурален продукт, той съдържа естествени количества глюкоза, фруктоза и цветен прашец. Това означава, че вашият мед ще претърпи естествен процес, наречен кристализация /захаросване/. Можете да видите, че това се случва, когато вашият мед започне да изсветлява, променя се като консистенция, а понякога образува едни интересни бели жилки в него. Започва да става твърд.
Разбира се, ако предпочитате да се наслаждавате на меда си в течно състояние, поставете буркана с мед в купа с топла вода за около час. Топла! Не гореща! И в никакъв случай не в микровълнова фурна. OMG …

П.С. Единственият мед в България, който запазва за дълъг период от време /понякога години/ течното си състояние и трудно кристализира, това е акациевият мед. Това, че трудно кристализира, съвсем не означава, че не е истински. Причините са други 🙂

 

Моят съвет: Консумирайте суров пчелен мед! Задавайте въпроси, анализирайте, и вземайте мъдри решения, когато купувате!
Себеуважавайте се!

До скоро!