Пчелите са обявени за най-важните живи същества на тази планета – заключи институтът Earthwatch на последната среща на Лондонското кралско географско дружество. Според експертите и учените за дивата природа, обаче, пчелите са се присъединили към дългия списък на застрашените видове 🙁
Последните проучвания показват драстичен спад на броя на пчелите, тъй като почти 90 процента от пчелната популация е изчезнала през последните няколко години. Безконтролната употреба на пестициди, обезлесяването или липсата на цветя са основните причини за тяхното изчезване.

Възможно ли е, обаче, такова малко същество да бъде наречено най-важното създание на Земята?
Е, отговорът всъщност е по-прост, отколкото някога сте мислили. 70% от световното земеделие зависи изключително от пчелите. Излишно е да споменаваме, че опрашването на повечето растения е работа на пчелите. Те не биха могли да се възпроизвеждат, следователно фауната би изчезнала за много кратко време. Освен това, проучване, проведено от Центъра за предприемачество на пчеларството на кмета на Универсидад (CeapiMayor) и пчеларската корпорация в Чили (Cach) с подкрепата на Фондацията за аграрни иновации (FIA), заключи, че пчелите са единственото живо същество, което не носи никакъв вид патоген.
В края на краищата, твърдението на Алберт Айнщайн за пчелите никога не е било по-вярно. „Ако пчелите изчезнат, хората биха имали 4 години да живеят“, казва известният физик.
Тъй като значението на пчелите е от решаващо значение в екосистемите на нашата планета, а те, както разбрахме са обявени за застрашен вид, ние наистина трябва да бъдем максимално внимателни по въпроса. И трябва да действаме бързо, докато все още имаме някакви решения!
Ето защо, за да защитим тези трудолюбиви същества, някои активисти смятат, че трябва незабавно да забраним използването на пестициди, да насърчаваме напълно естествени алтернативи на селското стопанство, както и внимателно да следим тяхното здраве и благополучие.

Напоследък хората започнаха да осъзнават значението на пчелите и много групи за правата на животните се опитват да направят всичко възможно за опазването на вида. Много известни личности също се присъединиха към каузата. И може би най-прекрасният пример е Морган Фрийман. Наскоро холивудската звезда превърна огромната си земя от 124 декара в Мисисипи в пчелно светилище, за да защити вида.
„Има съгласувани усилия за връщането на пчелите на планетата … Ние не осъзнаваме, че те са в основата на съществуването на планетата, на растителността“ – каза Морган Фрийман в интервю.

Пуснете и разкажете на детето си информацията от последващото клипче. Прекрасно обяснено е, а и считам за твърде важно за всички ни да знаем!

П.С. Заглавната снимка на публикацията е дело на моят добър приятел Калин Недков!
Кальо, искам да си спомниш за минзухарите, и всичко, което снимахме с часове в най-специалната градина на света…

G-POWER

възможно най-чистата и силна енергия от пчелния кошер

ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК: